Szeptember 7-én nyílik meg F. Kovács Attila tervezőművész kiállítása a Kieselbach Galériában

Kultúra, 2022.09.02

Szeptember 7-én nyílik meg a Kossuth-díjas F. Kovács Attila tervezőművész átfogó kiállítása a Kieselbach Galériában, a tárlat megnyitóján bemutatják a tervezőművész életművéről szóló könyvét is - közölték a szervezők pénteken az MTI-vel.

F. Kovács Attila, azaz AttilaFK sokoldalú, kreatív tervezőművész, aki az 1970-es évek óta több művészeti ágban is maradandót alkotott itthon és a nemzetközi színtéren. Építészként kezdte pályafutását, Makovecz Imre tanítványaként, de filmdíszletek, többek között a Bódy Gábor által rendezett Psyché című film díszletének tervezésével tett szert hírnévre az 1980-as években. Több évtizedes díszlettervezői pályafutása alatt többek között olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Sándor Pál, Enyedi Ildikó vagy Szabó István - olvasható a közleményben.

Mint írják, a rendszerváltás idején sikeres képzőművésszé is vált, aki a Műcsarnok mellett kiállított Berlinben, Szöulban, Chicagóban és New Yorkban. A 1990-es évektől kezdve dizájnerként is ismertté vált a neve, nemzetközi hírű konceptdesign bútorkollekciókat tervezett és állított ki Londonban Megyesi Zsuzsával. Az enteriőrök, éttermek és bárok mellett olyan történelmi múzeumok kialakítását álmodta meg, mint a Terror Háza vagy a Sorsok Háza. Előbbiért megkapta a Kossuth-díjat 2002-ben.

Stílusának legjellemzőbb jegyei többek között a drámai összhatás, a meglepően váratlan térhasználat, az indusztriális fémfelületek, valamint a relikviák beemelése. Termékeny alkotóként a világ több pontján is dolgozott, a torinói és a bécsi Operától a Londonban forgatott Bel Ami nemzetközi filmprodukcióig.

Belsőépítészként ugyanúgy tervezett ikonikus éttermet (Tom George), luxus lakóházat (Castrum) és irodaépületet (Market 6.0), mint magánlakást, köztük Aczél György egykori Szent István parki, tetőteraszos rezidenciájának átépítését.

A közlemény felidézi, hogy a misztikumra fogékony látásmódját és művészeti ágakon átívelő jellegzetes kifejezésmódját mutatja be az AttilaFK / art, architecture, design című életműkönyv, ami nemcsak feltárja F. Kovács szerteágazó tervezői gondolkodásmódját, de maga is művészkönyvként válik az életmű részévé.

A tárlat szeptember 16-ig tekinthető meg a Kieselbach Galériában, ahol tárlatvezetések kedden és csütörtökön 17 órától kezdődnek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!