Szerdán kezdődik a Héttorony Fesztivál

Kultúra, 2018.11.05

Szerdán kezdődik a Héttorony Fesztivál: világ- és népzenét játszanak olyan terekben, tornyok alatt, amelyeket Makovecz Imre tervezett - hangzott el az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

Horváth László fesztiválszervező elmondta: az utazó fesztivál bejárja a Kárpát-medencét, minden nap máshol zajlik. A rendezvény Budapesten indul, körbejárják a megyéket, eljutnak a határon túlra is, majd visszatérnek a fővárosba.

Mint mondta, a szerdai fesztiválmegnyitót a Makovecz-központban tartják, ahol Csernyus Lőrinc építész és Makovecz Pál, a Makovecz Imre Alapítvány kuratóriumának elnöke indítja el a programsorozatot, majd a Szászcsávási Zenekar is fellép. A fesztivál záróprogramja november 20-án, Makovecz Imre születésének évfordulóján a Budai Vigadóban lesz, ahol Herczku Ágnes és zenésztársai Bartók-estjét hallhatja a közönség.

Arról beszélt, hogy a fesztivál két hete alatt a különböző helyszíneken olyan népzenei, világzenei produkciókat mutatnak be, amelyeket év közben szerettek meg, fedeztek fel. A rendezvény programját Kiss Ferenc, a fesztivál művészeti vezetője állította össze. Hozzátette: elsősorban a Fonó látókörében lévő művészek közül válogatnak, főként a hazai legjobb népzenészek, világzenészek lépnek fel a rendezvényen, de minden évben eljön egy-egy külföldi együttes, idén például a lengyel Volosi zenekar emeli a fesztivál rangját.

A fesztivál helyszínei között tíz település, Budapest mellett Csíkszereda, Kolozsvár, Szigetvár, Kakasd, Paks, Csenger, Nagygéc, Tokaj és Bak szerepel.

Horváth László elmondta, hogy a programsorozat megrendezésével Makovecz Imre munkássága előtt tisztelegnek. Céljuk, hogy az általa alkotott helyszíneken zeneszó is hirdesse, hogy a szakrális építészet él. Minden térnek más az akusztikája, a koncerteken általában nincs is szükség hangosításra - tette hozzá.

A november 7. és 20. között megvalósuló fesztivál nevét Makovecz Imrének az 1992-es Sevillai Expón felépült héttornyú magyar pavilonja adta. Mint a fesztivál honlapján olvasható, határon innen és túl 11 helyszínen, 80 művész, 10 kiállítás, 16 koncert, táncház és fényfestészet várja a látogatókat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!