Szerebrennyikov színpadi munkáját Aranymaszk-díjakkal jutalmazták Moszkvában

Kultúra, 2019.04.16

Aranymaszk-díjat kapott Kirill Szerebrennyikov rendező és produkciójának csapata a legjobb balettelőadás kategóriájában a Nurejev színreviteléért kedden Moszkvában.

Szerebernnyikov - akinek házi őrizetét múlt héten oldotta fel a bíróság - megkapta a legjobb drámai rendezőnek járó díjat is a Gogol-központban játszott Malenykije tragegyii (Kis tragédiák) című darab színreviteléért. Saját kategóriájában az est folyamán a legjobbnak járó elismerést kapta Jurij Poszohov, a Nurejev balett koreográfusa és Vjacseszlav Lopatyin, a darab címszereplője.

A legjobb oroszországi színházi teljesítményekért járó Aranymaszkokat 25. alkalommal adták át a moszkvai Nagyszínház (Bolsoj) történelmi színpadán.

A Nurejevet eredetileg 2017. június 11-én tervezték bemutatni, majd tavaly május elejére halasztották a premiert, végül december 9-én és 10-én tekinthette meg a közönség a Bolsojban. Szerebrennyikovot azonban, akit több társával együtt azzal gyanúsítottak meg, hogy a Szegymaja Sztugyija (Hetedik Stúdió) nonprofit szervezet számára folyósított 214 millió rubel állami színházi támogatásból 133 milliót (több 580 millió forintot) elsikkasztott 2011 és 2014 között, már házi őrizetre ítélték és nem engedték el az előadásra.

A Bolsoj vezetése szerint a halasztásra technikai okokból, nem pedig politikai nyomás miatt volt szükség. A Nurejevet egyébként a premier után nem játszották újból.

Szerebrennyikovnak és két kollégájának a házi őrizetét április 8-án oldotta fel a bíróság, de megtiltotta számukra lakhelyük elhagyását. Egy héttel később a törvényszék elrendelte az ügy szakértői felülvizsgálatát.

A rendező korábban többször bírálta az alkotói szabadságra a konzervatív értékek nevében kifejtett kormányzati nyomást, az ellene indított eljárást ezért támogatói politikai ügynek tekintették. Házi őrizete miatt Oroszországban és külföldön is ismert művészek tiltakoztak.

Szerebrennyikov szabadságának korlátozása ellenére is folytatta a munkát: márciusban mutatták be Hamburgban az általa színre vitt Nabuccót. A Leto (Nyár) című filmet tavaly a cannes-i filmfesztiválon mutatták be szintén a részvétele nélkül, két éve pedig a moszkvai Nagyszínházban a Nurejev című balettet állította színpadra. A közönség lelkesen fogadta, ám később levették a műsorról.

Kirill Szerebrennyikovot március végén a legjelentősebb orosz filmes elismeréssel, a Nyika-díjjal (Niké) tüntették ki a Leto rendezéséért, de az elismerés átadásán nem vehetett részt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!