Szlava Polunyin előadásával kezdődik a MITEM áprilisban

Kultúra, 2019.03.05

Szlava Polunyin előadásával, a Slava's Snowshow-val kezdődik április 11-én a Nemzeti Színház VI. Madách Nemzetközi Színházi Találkozója (MITEM); a produkciót a Fővárosi Nagycirkuszban láthatja a közönség.

A budapesti Nemzeti Színházban megrendezendő, május 5-ig tartó MITEM-en tizenhárom országból 23 előadás lesz látható. A találkozó programját orosz, ukrán, szerb, litván, német, kazah, dán, portugál, cseh, francia, svéd és határon túli magyar előadás színesíti - hangzott el a színház keddi sajtótájékoztatóján.

Kozma András dramaturg elmondta: a fesztivál nyitóelőadása, Szlava Polunyin 1993-ban született darabja az alkotó leghíresebb, klasszikussá vált produkciója, amely bejárta a világot.

A művész saját gyerekkorának álmaiból építkezik. Ez a fajta lírai humorba ágyazott metafizikai színház később sok irányba fejlődött tovább, a Derevo Színház és Andrej Mogucsij színháza is ebben gyökerezik. Szlava Polunyin azt a szemléletet próbálja meghonosítani a színházban, hogy ne vegyük túl komolyan magunkat, próbáljuk az élet humoros oldalát megmutatni és megélni - mondta Kozma András.

A darab négy nap alatt hatszor látható a Fővárosi Nagycirkuszban. Mint a dramaturg elmondta: az alkotó célja, hogy senki ne rutinból lépjen színpadra, mindig az előadás előtt derül ki, hogy ki mit játszik a darabban.

Rimas Tuminas litván rendező az idén a Ványa bácsival, a moszkvai Vahtangov Állami Színház előadásával érkezik a fesztiválra. Az előadás, amelynek címszerepét Szergej Makoveckij játssza, legendává vált.

Kozma András kiemelte: a fesztiválon Csehov három darabja is látható. A Ványa bácsi mellett Belgrádból érkezik az Ivanov, a Szerb Nemzeti Színház előadásában, Tatjana Mandic Rigonat rendezésében, a budapesti Nemzeti Színház Meggyeskertjét pedig Silviu Purcarete állította színpadra. A három alkotó három különböző színházi kultúra szemléletét tükrözi - mondta.

Két ukrán előadás, a kijevi Ivan Franko Nemzeti Dráma Színház két produkciója is szerepel a programban. A színház először lép fel a MITEM-en, amelyen Dmitro Bogomazov rendezésében Shakespeare Coriolanusát és a Vaszilij Sztefanik novelláiból készült Morituri te salutant című darabot mutatja be.

A tavaly elhunyt világhírű litván rendező, Eimuntas Nekrosius Kurafiak című, egy kortárs litván író regényéből készült előadásában a litván nép múltját, jelenét és jövőképét dolgozza fel. Az alkotó több előadása is látható volt már a MITEM-en, az idei előadáshoz szakmai program is kapcsolódik, portréfilmet vetítenek Nekrosiusról és beszélgetést tartanak meghatározó jelentőségű munkásságáról.

Rideg Zsófia dramaturg elmondta: Eugenio Barba író-rendező trilógiáját - a Fa, a Nagyvárosok a hold alatt és a The Chronic Life című produkciót - az Odin Teatret Magyarországon mutatja be először egyben Európában.

A lisszaboni Companhia Joao Garcia Miguel a legújabb előadását, a Bernarda Alba házát hozza el, és látható lesz a Caroline Guiela Nguyen rendezte Saigon című francia előadás is, amely az avignoni fesztivál sikerprodukciója volt.

Kornya István szervező kiemelte: céljuk, hogy egy-egy jelentős alkotó munkái közül többet is bemutassanak. Michael Thalheimer német rendező tavaly a Berliner Ensemble Kaukázusi krétakör című előadásával, az idén A vágy villamosa című produkciójával érkezik a MITEM-re, az előadást tavaly ősszel mutatták be nagy sikerrel.

Verebes Ernő dramaturg elmondta: az Egy nyári éj Svédországban című produkció Eric Stubo rendezésében, a Dramaten, a stockholmi Királyi Dráma Színház előadásában lesz látható. Erland Josephson színész darabja humoros hangnemben idézi fel Andrej Tarkovszkij utolsó filmjének, az Áldozathozatalnak a forgatását, az orosz rendező és a svéd színészek találkozását.

Kulcsár Edit dramaturg elmondta: a prágai Divadlo Na Zábradli Hamletek című előadásában a kulisszák mögé leshet be a közönség. Szász Zsolt a Kazahsztánból érkező Korkut legendájáról, az Auezov Kazah Állami Dráma Színház előadásáról beszélt, amelynek témája a halhatatlanság keresése.

Látható lesz továbbá Szumbel Gaffarova tatár írónő első, nagy port kavaró darabja, A jövevény, a Galiaszgar Kamal Tatár Állami Színház előadása, amely arra keresi a választ, hogy miben ragadható meg egy nép identitása és lehetséges-e visszatérni a múltunkhoz, ha már egyszer elszakadtunk tőle.

Határon túli magyar előadásként a komáromi Jókai Színház Martin Huba rendezte A félkegyelmű című produkcióját mutatják be. A Nemzeti Színház előadásai közül David Doiasvili rendezésében a Tartuffe című darab, Silviu Purcarete rendezésében a Meggyeskert, a Szász János által színpadra állított Caligula helytartója, ifj. Vidnyánszky Attila Woyzeck-rendezése, Zsótér Sándor rendezésében A gömbfejűek és a csúcsfejűek, valamint Vidnyánszky Attila Az ember tragédiája rendezése látható a fesztiválon.

A további előadásokról és a MITEM szakmai programjairól a rendezvény honlapján tájékozódhat a közönség.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!