Szőcs Géza halála - A Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) is búcsúzik a költőtől

Kultúra, 2020.11.06

Szőcs Géza kivételes tehetségű költő volt, aki tálentumait élete során megőrizte, gyarapította, nagyhatású verseskönyvek sokaságában tette közkinccsé - olvasható a FISZ Facebook-oldalán pénteken közzétett megemlékezésben.

"Fájdalommal és megrendült szívvel értesültünk arról, hogy Szőcs Géza Kossuth-díjas költő, a Magyar PEN Club elnöke csütörtök este elhunyt" - írják.

A megemlékezés szerint "már indulása, majd első kötetei is valóságos paradigmaváltást jelentettek a romániai magyar költészetben, mind az idősebb, mind a fiatalabb generációkat inspirálta, hatása korántsem lokális volt csupán, messze túlterjedt a költői iskolákon, műhelyeken és az országhatárokon".

"Szőcs Géza költészete úgy folytat végeérhetetlen, "véresen komoly" párbeszédet a sokszálú hagyománnyal, hogy közben sosem engedi elfelejtetni a líra zavarba ejtő, (nyelv)játékos, az esetlegességeknek és keresetlen összehangzásoknak is engedő természetét. Pályáját végigkísérte a felfedezés és kísérletezés öröme, a (költői) nyelv határainak vizsgálata" - írják.

Mint írják, "a költő Szőcs Géza mellett nem felejtkezhetünk meg a mentorról sem, tehetségek felkarolójáról, segítőjéről, az erdélyi magyar irodalmi intézményrendszer egyik jelentős alakítójáról, antikommunista ellenállóról, polgárjogi aktivistáról, majd szenátorról, később kulturális államtitkárról".

"Vigasztalódást kívánunk családjának, emlékét és életművét megőrizzük" - olvasható a FISZ bejegyzésében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!