Szőcs Géza halála - Elekes Botond: óriási veszteség érte a magyar szellemi életet

Kultúra, 2020.11.06

Szőcs Géza halálával óriási veszteség érte a magyar szellemi életet - mondta el Elekes Botond, az Uránia Nemzeti Filmszínház ügyvezető igazgatója, Szőcs Géza egykori államtitkári kabinetfőnöke pénteken az MTI-nek a Kossuth-, Babérkoszorú- és József Attila-díjas költőre, íróra, újságíróra, kultúrpolitikusra emlékezve.

"Szőcs Gézával először 1983-ban találkoztam Kolozsváron, ő akkor az erdélyi magyarságnak már legendás figurája volt: mindenkit elkápráztatott az a bátorság, amellyel szembe mert menni a Ceausescu-diktatúra zsarnokságával. Az ő belső koordinátarendszere egyszerűen nem volt kompatibilis az akkori rendszer valóságával, a világot akkor is az igazi géniuszok perspektívájából szemlélte" - emlékezett az életének 68. évében elhunyt költőre Elekes Botond.

Mint hangsúlyozta, Szőcs Gézát műveltsége, lexikális tudása igazi reneszánsz emberré tette, aki annak ellenére, hogy megmerítkezett a politikában, mindig a szellem embere maradt. A kolozsvári felvilágosult protestáns gondolkodás ötszáz éves hagyományai határozták meg a gondolkodását, identitásának fundamentuma az volt, hogy ő erdélyi magyar és európai - emelte ki.

"Kevés emberről lehet elmondani, hogy ennyire nagyvonalúan, nyitott szívvel és segítőkészen figyelte irodalmi pályatársainak a munkásságát. Soha nem volt irigy, mások írásaiban a szépet, az időtállót kereste" - idézte fel az Uránia igazgatója.

Mint hozzátette, Szőcs Gézára jellemző volt, hogy "mindegyik oldaltól kapott hideget-meleget", a hagyományos politikai kategóriákban gondolkodók sosem tudták beskatulyázni, mert nem azokban a toposzokban gondolkodott, mint a mainstream.

Nem hosszú magyarországi politikai karrierjének fő motivációja a miniszterelnökkel évtizedeken át ápolt, rendíthetetlen barátsága volt, e nélkül - az erdélyi politikában a kilencvenes évek elején szerzett rossz tapasztalatai után - soha nem kezdett volna bele a kulturális államtitkári munkába - jegyezte meg Elekes Botond. Elmondása szerint Szőcs Géza az elmúlt tíz évben olyan víziókat fogalmazott meg, amelyekből aztán pragmatikus emberek valóságot tudtak gyúrni: az általa elképzelt Andrássy-negyedből nőtt ki például a Liget Budapest projekt. De elkötelezett volt a magyar komolyzenei élet szilárd alapokra helyezése iránt is: államtitkárként, később a miniszterelnök főtanácsadójaként újraformálta és nagyságrendekkel növelte a szimfonikus zenekarok támogatását.

Szőcs Géza politikusi munkásságából Elekes Botond kiemelte még, hogy államtitkárként ő volt a beterjesztője a Magyar Művészeti Akadémia köztestületet megalapító törvénynek és a 2011. első félévi soros magyar EU-elnökség idején "hibátlanul megoldotta a kulturális miniszterek tanácsának elnöklését" egy olyan időszakban, amikor Magyarország óriási össztűz alatt volt az új Alaptörvény és médiatörvény miatt - emlékezett Elekes Botond.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!