Szomjas György emlékére ingyenesen lehet megtekinteni a Talpunk alatt fütyül a szélt

Kultúra, 2021.04.09

A szerdán 80 évesen elhunyt Kossuth-díjas rendező, Szomjas György Talpuk alatt fütyül a szél című filmje szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a FILMIO-n, a Nemzeti Filmintézet streaming platformján.

1976-ban készült filmjével Szomjas György a magyar pusztán új műfajt teremtett. Az alkotás nagy közönségsiker lett, több mint 600 ezren váltottak rá jegyet - szerepel a Nemzeti Filmintézet által az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményben.

Mint írták, a film az 1830-as években játszódik. Farkas Csapó Gyurka (akit Gyoko Roszics alakít), a hírhedt karcagi betyár visszatér a börtönből, készen arra, hogy bosszút álljon azokon, akik feladták. A helyi nagygazdák Mérges Balázs csendbiztost (Bujtor István) bízzák meg az elfogásával, de a helyi pásztorok, akik ugyanúgy veszélyben érzik életterüket a földesurak épülő csatornahálózata miatt, mint a betyárok, eleinte szövetségest látnak Gyurkában. Amikor a tanítványának szegődött Jeles Matyi elárulja őt, szorulni kezd a hurok a nyaka körül.

A Kossuth-díjas, kiváló művész és Balázs Béla-díjas Szomjas György volt az első, aki magyar környezetbe ültette át a western műfaját. Filmje egyaránt merít a zsáner eredeti, amerikai változatából és az olasz gyökerű spagettiwesternből - áll a kommünikében. Az alapkonfliktus, amely szerint a civilizáció terjedése veszélyezteti a közösség hagyományos életmódját, ismerős lehet ezekből a filmekből, csak a Talpuk előtt fütyül a szélben nem a vasút érkezése, hanem a csatornázás miatt változik meg minden.

Szomjas György író-rendező következetesen fordította le a többi hangulati és tárgyi elemet is. A szereplők a cowboykalap helyi megfelelőjét, a csikóskalapot hordják, lengőajtós fogadó helyett lepukkant csárdában támasztják az asztalt, a fokossal és a karikás ostorral pedig legalább olyan jól bánnak, mint a pisztollyal. A sajátos balladai hangulatról Sebő Ferenc népdalokon alapuló zenéje is gondoskodik, amely legalább olyan fontos eleme a filmnek, mint Sergio Leone klasszikusainak Ennio Morricone harmónikafutamai.

A Talpuk alatt fütyül a szél, a spagettiwesternekhez hasonlóan elmossa a határt jó és rossz között. A főszereplő Csapó Gyurka ugyan nem tekinthető hősnek, de elvetemült gonosznak sem; ugyanannak a letűnőfélben lévő világnak a képviselője, mint Mérges csendbiztos, ezért is képesek megérteni egymást, még ha a törvény ellentétes oldalán állnak is - fogalmaz a közlemény.

Szomjas György alkotását kedvezően fogadta a közönség, a hetvenes évek közepén több mint 600 ezren nézték meg a mozikban. A Talpuk alatt fütyül a szél azóta is igazi kuriózum, a magyar "eastern" első és legfontosabb képviselője a filmtörténetben.

A Talpuk alatt fütyül a szél a FILMIO-n a https://filmio.hu/details?id=10827830&type=0 linken érhető el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!