Szuromi Imre alkotásaiból nyílik kiállítás Szentendrén

Kultúra, 2020.02.04

Törés és építkezés címmel nyílik retrospektív kiállítás Szuromi Imre alkotásaiból szerdán Szentendrén, az Új Műhely Galériában.

Szuromi Imre szentendrei festészeti hagyományokat folytató művészetében az építészeti motívumok és a táj kölcsönhatásában megjelenő ember játssza a főszerepet, akinek személyes sorsa ezer szálon összefügg környezetével, a világgal, amelybe született és amelyet maga körül épít. A tárlatot a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. rendezésében láthatja a közönség - közölték a szervezők az MTI-vel.

A közlemény szerint Szuromi Imre képein a testek, az épületek és a táj elemei egybefüggő, képzelt terekké alakulnak, amelyek folyamatosan változó, mégis jól azonosítható látásmódjukkal végigkísérik több évtizedes festészetét.

Mint írják, a művész képi világát állandóan alakuló, stilárisan mégis egységes visszatérő motívumokból építi, amelyre nemcsak a nagy elődök hatottak - Vajda Lajos szimbolizmusa és transzparens formái, Kondor Béla modern- mitikus figurái és Deim Pál áramló terei -, hanem a szentendrei építészet jellegzetes formavilága is.

A retrospektív kiállítás több mint egy évtized alatt készült képekből ad válogatást. A legkorábbi, 2007-es és 2008-as nagyméretű alkotásoktól (Kincskeresők, Bábel) a legfrissebb művekig (Beteg Jézus, Belső táj), amelyek 2018-ban és 2019-ben készültek.

A tárlaton az elmúlt két év sorozatainak bemutatására helyezték a hangsúlyt, amelyek jól tagolt egységeket képeznek a kiállítóterében - olvasható a MANK közleményében.

Mint írják, a sorozatcímek bár leggyakrabban bibliai jellegűek, a keresztény hagyományra és a krisztusi tanításokra utalnak, mégis ezek a képek nem narratív műveket takarnak, hanem személyes történeteken átszűrt, egzisztenciális mélységeket érintő, kiérlelt kompozíciókat rejtenek. Sokkal inkább a szentendrei festészet képi világához és Szuromi Imre képzeletvilágához állnak közel és sosem válnak üres frázissá vagy puszta maníros formává.

A kiállításon köszöntőt mond Tardy-Molnár Anna, a MANK ügyvezető igazgatója, a tárlatot Sulyok Miklós művészettörténész nyitja meg, a kiállítás kurátora Schneller János művészettörténész.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!