Tisza 100 - Történész: Tisza István nem ismerte a félelmet

Kultúra, 2018.10.31

Tisza István egykori miniszterelnök nem ismerte a félelmet, kivételes lelkiereje volt - mondta Hatos Pál történész, a Kaposvári Egyetem művészeti karának dékánja az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

A történész rámutatott arra, Tisza István kálvinista meggyőződése, az eleve elrendelésben való hite abban is nagy szerepet játszott, hogy a nehéz időkben sem hagyta el Budapestet.

Ez a kivételes akaraterő ugyanakkor ahhoz is vezetett, hogy nem volt képes módosítani, belátni dolgokat - tette hozzá.

Hatos Pál szerint Tisza István tragikus alak, aki tragikus hibákat is elkövetett, az biztos azonban, hogy az az erkölcsi kiállás, az a lelkierő és bátorság, amivel a meggyőződését követte, példaértékű.

A történész hozzáfűzte, Tisza István meggyilkolásának körülményeit máig sem sikerült tisztázni.

Hatos Pál a Kossuth rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában arról beszélt, hogy az 1918-as őszirózsás forradalom nemzeti színű forradalom volt, ami sajnos egy vörös színű hatalomátvételbe torkollott, a Tanácsköztársaságba.

A történész kifejtette, akkoriban mást jelentettek a "vörös ígéretek", a kommunizmus, mint ma. Azt mondta, ma már tudjuk a rettenetes következményeket, de Leninről azt látták akkor, hogy kiléptette országát a háborúból, földet adott a parasztságnak.

A radikális jelszavak iránt fogékonnyá váltak az emberek, az a bolsevizmus azonban mást jelentett akkor, azt, hogy az embereknek elegük van a háborúból - mondta.

A történész úgy látja, hogy Magyarországon a kommunizmus nem következett volna be, ha sokan nem a bolsevikokban látták volna azt a reményt, hogy meg tudják védeni a történelmi Magyarország integritását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!