Tizedszer rendezik meg a Fehérvári Versünnepet

Kultúra, 2019.01.24

Tizedik alkalommal rendezik meg a Fehérvári Versünnepet, amely az elmúlt években sok száz diáknak adott lehetőséget tehetsége megmutatására.

A témában tartott csütörtöki sajtótájékoztatón Cser-Palkovics András polgármester azt hangsúlyozta, hogy a középiskolások a verseken keresztül elmondhatják, mit gondolnak a világról. Úgy vélte, a tizedik versünnep is azt bizonyítja, hogy jó ötlet volt a versenyt elindítani, amelynek ma már helye van a város kulturális és irodalmi életében. Rámutatott arra, hogy a rendezvénynek köszönhetően sok fiatal tehetséget fedeztek fel, akik közül többen színészek, művészek lettek.

A városvezető kiemelte: a versünnep a bizonyíték arra, hogy a fiatalokat meg lehet szólítani, ha a felnőttek megadják hozzá a kereteket. Hozzátette: a rendezvény sikere is segítette további hasonló tehetségkutatók elindítását a városban, mint a Fehérvár Hangja vagy a Fehérvár Táncosa.

Hagymásy András, a szervező Fehérvár Médiacentrum ügyvezetője elmondta, hogy a versenyre február 11-ig lehet jelentkezni, a zsűri elnöke ezúttal is Kubik Anna színművész lesz. A Fehérvári Versünnepen indulók felkészítését mentorprogrammal segíti a Vörösmarty Színház.

Jakubek Tiborné a versenynek helyet adó Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház igazgatója arról beszélt, hogy a fiatalok egyre inkább a személyiségüknek megfelelő verseket választanak, ami segíti őket a még tökéletesebb előadásban. Úgy vélte, a verseny előrelépési lehetőség is, hiszen máshol nem megszerezhető tudáshoz juthatnak a diákok.

A sajtóanyag szerint a verseny válogatóit február 16-án és 17-én, a döntőt április 6-án rendezik.

A tehetséggondozó versenyt 2010-ben hívta életre a Fehérvár Médiacentrum, az ötletgazda Varga Sándor volt.

Kezdetek óta szorosan illeszkedik a versenyhez a Székelyföldi Verstábor, ahol a versünnep résztvevői mellett Kárpátaljáról, Vajdaságból, Felvidékről és Székelyföldről is érkeznek fiatalok, hogy a csíkcsomortáni tábor programjai mellett megismerkedhessenek Székelyföld történetével, népi kultúrájával a verstáborban. A tábor az alapító emlékére 2016 óta Varga Sándor nevét viseli.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!