Tizenhárom bemutatóval készül az évadra a kecskeméti színház

Kultúra, 2022.08.24

Öt nagyszínházi és hat kisszínházi premierrel, köztük egy önálló táncszínházi bemutatóval, valamint két gyermekdarabbal készül a 2022/2023-as évadra a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház.

A színház közleménye szerint az új évad mottója a Petőfi-emlékév kapcsán "A színpad célja nagy, a színpad célja szent" idézet lesz a költő Az első dal című verséből, amelyet vándorszínészként írt 1843-ban Kecskeméten.

Az évad első nagyszínházi bemutatója október 7-én egy Jókai Mór regénye alapján készült musical lesz, a Kőszívű, amelyet a teátrum főrendezője, Szente Vajk rendez, majd október 19-én mutatják be a Török Sándor meseregényéből készült Kököjszi és Bobojszát, amelyet Jankovics Anna visz színre. Az évet Ray Cooney nagysikerű darabja, A miniszter félrelép szilveszteri előbemutatója zárja december 31-én. A vígjátékot Besenczi Árpád állítja színpadra.

Csukás István Utazás a szempillám mögött című zenés mesejátékát Sipos Imre, a Kecskeméti Nemzeti Színház prózai tagozatának vezetője rendezésében 2023. február 15-én mutatják be, majd egy dupla operabemutató következik február 17-én. Puccini egyetlen vígoperáját, a Gianni Schicchit és Menotti egyfelvonásos vígoperáját, A telefont egyaránt a teátrum igazgatója, Cseke Péter állítja színpadra.

A nagyszínházi premierek sorát március 24-én a Luxemburg grófja című bemutató zárja. Lehár Ferenc ismert operettjét Szente Vajk főrendező viszi színre.

A Kelemen László Kamaraszínházban október 21-én Cseke Péter rendezésében Jean de Létraz Tombol az erény című vígjátékát mutatják be, majd november 25-én Turgenyev Egy hónap falun című színművét Mészáros Tibor állítja színpadra. A kamaraszínház ad otthont a tizedik évadát kezdő Kecskemét City Balett önálló táncszínházi darabjának is. A Csajkovszki inspirálta Hattyú című balettelőadást Barta Dóra rendezésében 2023. január 13-án láthatja először a közönség.

A Ruszt József Stúdiószínház első bemutatója december 2-án Moliere Tartuffe-je lesz. A darabot Pataki András viszi színre, aki művészeti tanácsadóból művészeti vezetővé és általános igazgatóhelyettessé lép elő az új évadban. A népszerű vígjátékot Shakespeare királygyilkosságról szóló drámája, a Macbeth követi Kovács Lehel rendezésében, 2023. február 10-én.

A Kecskeméti Törvényszéken mutatják be Reginald Rose híres művét, a Tizenkét dühös embert 2023. március 31-én. A tárgyalótermi drámát Pataki András rendezésében láthatják az érdeklődők.

Az új évadban társulati tag lett Kovács Gyopár, de számos kiváló vendégművész is érkezik Kecskemétre: Polyák Lilla, Hűvösvölgyi Ildikó, Szerednyey Béla, Csernák János, Ruszina Szabolcs, Varga Zoltán, Juhász Levente, valamint Mechle Krisztián.

Továbbra is műsoron marad az Elisabeth, a Cirkuszhercegnő, a Terror, A mi kis városunk és az 1x3 néha 4 című darab.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!