Tizenkét bemutatót tervez a következő évadban a Békéscsabai Jókai Színház

Kultúra, 2020.07.07

Tizenkét bemutatót tervez a 2020/2021-es évadban a Békéscsabai Jókai Színház. Seregi Zoltán igazgató az évadismertető szerdai sajtótájékoztatón a nemzeti összetartozás évadának nevezte a következőt, amelyben a darabok nagy része kapcsolódik a trianoni békediktátum századik évfordulójához.

Seregi Zoltán elmondta, hogy hét felnőtt színházi bemutatóval készülnek, a gyerekeket három bemutatóval várják, amelyek közül kettő ősbemutató lesz, és a jelenlegi tervek szerint két új bemutatót terveznek a stúdiószínházba.

Katkó Ferenc rendezi majd a nyugat-európai színházakban nagyon népszerű, Hotel Mimóza című darabot, amelyet november 6-án mutatnak be a Sík Ferenc Kamaraszínházban. Stella Adorján és Békeffi István Pezsgős vacsora című zenés vígjátékát "a műfaj mestere", Verebes István állítja színpadra november 20-án. Koltay Gábor rendezi a Trianon rockoperát, amelyet a magyar kultúra napján mutatnak be. Mint Seregi Zoltán kiemelte, a produkció nem lesz azonos a Hősök terén tavaly bemutatott előadással.

Pataki András rendezi a Száll a kakukk fészkére című regény alapján készült, Kakukkfészek című darabot február 26-i bemutatóval; Kiss József pedig Tamási Áron Vitéz lélek című művét állítja színpadra április közepén.

Seregi Zoltán rendezi majd a Drakula című horrorrockoperát, amelyet Zalán Tibor írt a már elhunyt Bella István verseivel színesítve, és amelynek zenéjét Szűcs István, a Kormorán együttes billentyűse szerezte.

Bérleten kívül játsszák majd a nagyszínpadon a Magyar Zenés Színházzal közös produkcióként a Viktória című operettet, amelyet szintén Seregi Zoltán rendez, és amelynek bemutatóját még idén szeptemberben megtartják.

A gyerekeknek szóló darabok közül a békéscsabai Balassi Táncegyüttessel készülő koprodukció lesz a Holló Jankó ősbemutatója október 8-án, valamint Sinkó Adrienn Tihany Tündér című mesejátéka is március 26-án. A mű az Egy vérből. elnevezésű gyermek- és ifjúsági drámapályázatra érkezett be, Seregi Zoltán szerint "nagyon szépen, a gyerekeknek szólva meséli el Trianon tragédiáját".

December 16-án tervezik bemutatni Zalán Tibor Kaland a nagy családerdőben című mesejátékát Merő Béla rendezésében.

A stúdiószínházban két vígjátékot mutatnak be: A pillangók szabadokat októberben Tege Antal rendezésében és a Családi ágyat januárban Csurulya Csongor színrevitelében.

Seregi Zoltán a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy szeptember végéig a koronavírus-járvány miatt elmaradt összes előadást bepótolják, és idejében el tudják kezdeni az "igen gazdag, változatos stílusú és műfajú" új évadot. Ez "példa nélküli jelenleg a magyar színházi életben" - fogalmazott.

Kitért arra is, hogy július 13-ától egy héten keresztül ingyenes előadásokkal várják a színházkedvelőket Köszönjük, Békéscsaba elnevezésű programsorozatukon, amellyel a koronavírus elleni sikeres védekezést szeretnék megköszönni. Ebben a Turay Ida Színház művészeinek zenés műsorától az Ökrös Band koncertjén át operadallamokig, barokk és romantikus muzsikáig, valamint Adyról és Csehovról szóló estekig a legváltozatosabb előadások szerepelnek. Július 20-án a társulattól búcsúzó Gulyás Attila színművész ad koncertet.

A Békéscsabai Jókai Színház a jövő évadban is csatlakozik a kormány által indított Lázár Ervin Programhoz, 26 előadást tartanak az általános iskolák harmadik és ötödik osztályos tanulóinak. Az idei évadban mintegy 7350 diák és 740 kísérőpedagógus láthatta a Kukac Kata és az Egri csillagok című előadásokat ingyenesen.

Kérdésre válaszolva Seregi Zoltán, akinek igazgatói kinevezése jövő januárban jár le, elmondta, hogy ismét szeretne pályázni az igazgatói posztra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!