Több Magyarországon még nem látott darab a Vígszínház jövő évadában

Kultúra, 2018.05.16

Több Magyarországon még nem látott darabot tűz műsorra a jövő évadban a Vígszínház, amely 11 bemutatót tervez. A nagyszínpadon Chaplin A diktátor és Cassavetes Premier című filmjének színpadi változatát, valamint Molnár Ferenc Liliom című darabját játsszák.

Eszenyi Enikő igazgató a Vígszínház szerdai budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a jövő évadban sokszor lesz szó a színházról. A Premier és a Liliom mellett Bertolt Brecht Baal és Mihail Bulgakov Bíborsziget című művén keresztül is a művészetről, a színházról beszélhetnek.

Színházat csinálni, teltházas előadásokat létrehozni, csak egy ilyen tehetséges, összetartó társulattal lehet, mint a Vígszínházé - fogalmazott.

Mint mondta, céljuk, hogy a hagyományaikat folytassák és állandóan megújuljanak. A következő évadban olyan izgalmas és vonzó előadásokat terveznek, amelyek elgondolkodtatják, inspirálják és szórakoztatják a nézőket.

A színház 123. évadában a nagyszínpadi bemutatók - Charlie Chaplin A diktátor, John Cassavetes Premier és Molnár Ferenc Liliom című műve - mellett a Pesti Színházban Mihail Bulgakov Bíborsziget, Henrik Ibsen John Gabriel Borkman és Bertolt Brecht Baal című műve lesz látható.

Charlie Chaplin A diktátor című művét Eszenyi Enikő rendezi, aki elmondta: a filmből, amelynek bemutatója 1941-ben volt, Vecsei H. Miklós és Vörös Róbert készít színpadi változatot. Az előadás főszereplője ifj. Vidnyánszky Attila lesz, a premiert októberre tervezik.

Második nagyszínpadi bemutatóként Molnár Ferenc emblematikus darabja, a Liliom lesz látható decemberben - mondta az igazgató, hozzátéve: igyekeznek minél több Molnár Ferenc-darabot a repertoáron tartani, A Pál utcai fiúk, A testőr és a Játék a kastélyban is szerepel a műsoron. A Liliom 110 éve hódítja meg a világ színpadait - mondta, hozzátéve, hogy ezúttal ifj. Vidnyánszky Attila állítja színpadra a darabot, Hajduk Károly és Szilágyi Csenge főszereplésével.

Ifj. Vidnyánszky Attila elmondta: nagy kihívásnak tartja, hogy ma az ő korosztálya szemén keresztül elmeséljenek egy történetet. Mint mondta, ebben a darabban nincs jó és rossz, van egy főhős, aki nem tudja hogyan kell élni az életét - ebben látja a darab tragédiáját és aktualitását. "Molnár Ferenc az emberről írt, embereknek. Pontosan, egyszerűen, valamiféle olyan könnyed mélységgel, amivel más nálunk nem tudott" - fogalmazott.

Az utolsó nagyszínpadi bemutató a Premier lesz 2019 márciusában. A mű vallomás a színházról, a színészi létezésről. Egy színésznőről, egy próbafolyamatról és az öregséggel, a magánnyal való küzdelemről szól. A Magyarországon először látható színpadi változatot Szász János rendezi, a főszerepet Eszenyi Enikő játssza, mellette Hegedűs D. Géza és Börcsök Enikő is szerepel az előadásban.

A Pesti Színházban elsőként Mihail Bulgakov Bíborsziget című darabja lesz látható októberben. A vígjátékot Hegedűs D. Géza rendezi, aki elmondta: Bulgakov kevéssé ismert műve egy szigeten játszódik, de valójában színház a színházban, csodálatos szerepekkel. Felidézte: Magyarországon korábban Babarczy László rendezésében játszották a darabot. A zenés szatírában egy színházi társulat bemutatóra készül, a főpróbán azonban kitör a botrány, amikor megjelenik a cenzor. A darab szélsőséges színházi helyzetet mutat be, küzdelem a társulat megmaradásáért - mondta, hozzátéve, hogy az előadásban a darabot betiltják. A művet 1928-ban mutatták be Moszkvában, 1929-ben pedig valóban betiltották - jegyezte meg.

Henrik Ibsen 1896-ban írt John Gabriel Borkman című darabját Valló Péter rendezésében tűzik műsorra. A darabbeli korrupt, önző bankár bukása után az áldozat szerepében tetszeleg. Elvesztett hitelét, megtépázott hírnevét próbálja visszaállítani. A címszerepben Hegedűs D. Géza látható, a darabot decemberben mutatják be.

Eszenyi Enikő elmondta: a jövő márciusban színre kerülő Bertolt Brecht Baal című költői darabjában egyszerre beszél a művészetről és a szerelem pusztító erejéről. Kiemelte: a színházi alkotók szeretik ezt a darabot, ezúttal Horváth Csaba rendező-koreográfus a tánc, a mozgás, a zene nyelvén szólaltatja meg. Az előadás főszerepeit Wunderlich József és Ember Márk játssza.

Az igazgató kiemelte, hogy a Vígszínház fontosnak tartja a női alkotók segítését, műveinek bemutatását is.

A Házi Színpadon öt bemutatót terveznek, köztük A vándorkutya és a K2 társulattal készülő Kozmikus magány című darabot, valamint Igó Éva főszereplésével a Nem vagyok Miriam! című svéd regényből készült színpadi változatot, Kincses Réka rendezésében. Kertész Imre Kaddis a meg nem született gyermekekért című regényét Lukács Sándor adja elő, Kornis Mihály Kádárné balladája című darabjában pedig Kádár Jánosné szerepében Kútvölgyi Erzsébet látható.

Az igazgató kitért arra, hogy vasárnap tartották a Vígszínházban az Európai Színházi Unió közgyűlését nemzetközi színházi szakemberek részvételével. A szervezet elnöke Tompa Gábor lett. A Vígszínház új projektekkel, workshopokkal jelentkezik majd és külföldi szakembereket lát vendégül.

Elmondta: a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulata a jövő héten két előadással vendégszerepel Budapesten, a Vígszínház pedig négy előadását mutatja be Kolozsváron. A Dragomán György regénye alapján készült Máglyát, A Pál utcai fiúkat, Nádas Péter Találkozás című drámáját és Vecsei H. Miklós József Attila-estjét viszik Kolozsvárra.

A társulat Kínában, Harbinban is vendégszerepel: két alkalommal játsszák a Háború és békét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!