Több mint 100 múzeumépítési szakember találkozik a Szépművészeti Múzeumban

Kultúra, 2019.11.11

Rangos nemzetközi múzeumépítési szakmai találkozót rendeznek a Szépművészeti Múzeumban, Budapesten. Az International Museum Construction Congress (IMCC) több mint 100 szakembert lát vendégül világ 20 országából a megújult Román Csarnokban.

Több mint 100 múzeumépítési szakember találkozik a Szépművészeti Múzeumban A vasárnap kezdődött IMCC a világ legjelentősebb múzeumépítési szakmai konferenciája, amelyet minden évben egy olyan nagyvárosban rendeznek meg, amelyben valamilyen jelentős múzeumfejlesztés zajlik. Tavaly Berlin adott otthont a találkozónak, ahol bemutatták a magyar Liget Budapest projektet is, és ahol egyhangú döntés született, hogy idén Budapest lesz a konferencia házigazdája - mondta el Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa hétfőn az MTI-nek.

Kiemelte: a Liget Budapest jelenleg a nyugati világ legnagyobb kulturális tartalmú városfejlesztési projektje, amelynek megvalósításához sokat lehet tanulni a máshol zajló múzeumépítési beruházások tapasztalataiból, és tőlünk is egyre több tanulnivaló van.

A rendezvényen David Greenbaum, az IMCC vezető testületének elnöke az MTI-nek hangsúlyozta: a Liget-projekt egyedülálló kulturális fejlesztés, ami hatalmas előrelépést és vonzerőt fog jelenteni Budapestnek a kulturális turizmus területén.

A szakmai találkozón több különböző múzeumfejlesztési projektet mutatnak be Európából és az Egyesült Államokból egyaránt. Az IMCC ezért kitűnő alkalom arra, hogy a világ vezető múzeumi szakemberei megosszák egymással a tapasztalataikat és tudásukat, valamint arról is beszélgessenek, milyennek kell lennie a jövő múzeumának - tette hozzá David Greenbaum, akit a világ egyik legelismertebb múzeumtervező szakembereként tartanak számon, és akinek a munkásságát eddig több mint 75 regionális és nemzetközi díjjal ismerték el. Legfontosabb alkotásai között van a washingtoni Biblia Múzeum, a Smithsonian Nemzeti Afrikai Történelmi és Kulturális Múzeum, valamint a normandiai amerikai temető látogatóközpontja Franciaországban.

Sághi Attila, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese kiemelte: Magyarországon eddig soha nem volt ennyire jelentős nemzetközi múzeumépítési találkozó, amit most a Liget Budapest projekt megvalósítása vonzott Budapestre. A háromnapos eseményen a szektor legkiválóbb szakemberei, építészek, belső építészek, projektmenedzserek és olyan múzeumok vezetői gyűltek össze, mint például a Van Gogh Museum, a British Museum, a Smithsonian Intézet vagy a manhattani Amerikai Természetrajzi Múzeum.

Az eseményen Patrick Gallagher, az IMCC vezető testületének tagja az MTI-nek úgy fogalmazott: a Liget-projektnek köszönhetően új, világszínvonalú művészeti és kulturális központ jön létre Budapesten.

A neves szakember szerint ami jelenleg Budapesten történik múzeumfejlesztési szempontból, lenyűgözőbb, mint szinte bármi más, ami manapság Európában zajlik. A kormány elkötelezettsége a nagyszámú új múzeum megépítése mellett fontos helyszínné teszi Budapestet Európa kulturális térképén.

A találkozón a szakemberek megtekintik a Liget-projekt már megvalósult fejlesztéseit, köztük az átfogó rekonstrukción átesett Szépművészeti Múzeum tereit, ellátogatnak a Magyar Zene Háza építkezésére, valamint Európa legmodernebb múzeumi háttérintézményébe, az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központba is.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Több mint 100 múzeumépítési szakember találkozik a Szépművészeti Múzeumban Több mint 100 múzeumépítési szakember találkozik a Szépművészeti Múzeumban
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!