Több mint 20 adag ételt készítenek el a Tirpák Fesztiválon

Kultúra, 2019.09.16

Több mint húszezer adag ételt, valamint egy négyezer szeletes sütőtökös málé süteményt is elkészítenek a főzőcsapatok és a cukrászok a szombaton és vasárnap megrendezendő a 7. Tirpák Fesztivál és 4. Nyíregyházi Bográcsgulyás és Grillbajnokságon a nyírségi megyeszékhelyen.

A Szlovákiából származó, a 18. század közepétől a nyírségi nagyvárost övező bokortanyákon letelepedett tirpákok gasztronómiáját és életmódját bemutató rendezvény első napján huszonnyolc főzőcsapat készíti el a Kossuth téren az "ősök" és a szabolcsi tájegység csaknem negyven tradicionális ételét, többek közt például a szabolcsi töltött káposztát, a görhét, a töltött lángost, a gombóclevest, a tört- és bivalypaszulyt, káposztás sztrapacskát, a vegyes tirpák rétest, a csörögét vagy tepertős pergelt hagymával készült puliszkát is - hangzott el az eseményt beharangozó hétfői sajtótájékoztatón.

A hazai profi és amatőr, valamint az Eperjesből és Szatmárnémetiből érkezett főzőcsoportok legjobbja vándorserleget vihet majd haza, de a látogatók szavazatai alapján átadják a legszebb standnak, a legjobb hangulatú csapatnak járó díjakat és a közönség elismerését is.

Vasárnap már harminc csapat teszi ki üstjeit és edényeit a város főterére, a bogrács- és grillbajnokság menüiben az öhön, a lencsegulyás, a halászlé és a marhapörkölt is biztosan szerepel. A kiadósabb és érdekesebb ételekre vágyók számára elkészítik a párolt tarját kolozsvári burgonyával, a mangalica sertészsírral "szőnyegbombázott" sült májas hurkát savanyúsággal és mártással, a beregi cigánypecsenyét és a galambpörköltet. Az egészségesebben élők számára szívbarát ételeket, az édességet kedvelőknek pedig a rétesek és sütemények széles választékát kínálják majd kóstolójegy ellenében.

A fesztiválon a Nyíregyházi Szakképzési Centrum cukrász diákjai egy négyezer szeletes sütőtökös málé elkészítésével idézik fel a tirpák étkezési hagyományokat. A 20 kilogramm kukoricalisztből, a 240 kilogramm sütőtökből és a 16 kilogramm tökmagból összeálló sütemény tésztáját búzaliszt és kukoricaliszt keverékéből készítik, amibe sütőtök krémet töltenek, az így elkészült süteményt pirított tökkockákkal és tökmag morzsával hintik meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!