Tolcsvay testvérek antológiája hangban, filmen, könyvben

Kultúra, 2022.05.25

Könyvben, dupla CD-n és DVD-n mutatja be a folk-beat stílust Magyarországon meghonosító Tolcsvay testvérek közös munkásságát az Antológia 1968-1973 címmel most megjelent kiadvány.

"Az öt év alatt tizenkét kislemez, 1972-ben pedig nagylemez jelent meg Tolcsvay Testvérek, Tolcsvay Trió, valamint Tolcsvayék és a Trió név alatt. Béla és László külön folytatta, de ez a korszak volt a kiindulópont, és ötven év elteltével végre napvilágot láthatott a teljes történet" - mondta Majnik László, a könyv írója.

Lá-di-dá, Csak egy kék színű virág, Ne sírj kedvesem - számos daluk máig ismert (néhány Koncz Zsuzsa előadásában is), 1968-ban a Tolcsvay-trió megnyerte a Ki mit tud?-ot. A szétválást követően a folkot Tolcsvay Béla vitte tovább szólólemezein, Tolcsvay László a rockosabb Fonográf meghatározó tagja lett, majd zenés színházi művek sorának (Magyar mise, Doctor Herz, Mária evangéliuma) zeneszerzője.

Tolcsvay Béla az MTI-nek úgy fogalmazott, hogy a hatvanas évek közepe után nem sokkal Európában egyedül ők játszottak ilyen folk-beates zenét. Tolcsvay László hozzátette: 1971-ben két héten át közös fellépéseik voltak a Magyarországon turnézó, hasonló stílust képviselő brit sztárcsapattal, a Fairport Conventionnel.

"Néhány nótát mindketten játszottuk később is a fellépéseinken, a többség azonban feledésbe merült, pedig a Gyűlölt folyó vagy a Hajnal kiváló dal" - jegyezte meg Tolcsvay László. Béla azt mondta, ma is bármikor szívesen előadja a régi dalokat Lacival, de ritkán adódik alkalom erre.

"A Tolcsvay testvérek közös életműve nagyon fontos a magyar könnyűzene történetében. A hatvanas évek második felében teljesen eredeti módon dolgozták be a magyar népzenét a hazai beat világába. Első klubjuk a Bem rakparton volt, ahol Vujicsics Tihamér is segített nekik" - idézte fel Majnik László.

A mostani kiadvány kitalálója és megvalósítója Tolmácsi János, a Kultúrbarlang vezetője volt. Majnik László korábban az Illés együttes, az Omega és a Hungária történetéről írt könyvet lemezeik, dalaik tükrében. Mint mondta, a Tolcsvay-könyv esetében a számok elemzése mellett a történet kapott nagyobb hangsúlyt, amelyet a főszereplők meséltek el.

Az archív képanyaggal ellátott könyv mellékleteként megjelenő dupla CD a Tolcsvay testvéreknek a Hungarotonnál annak idején kijött valamennyi kislemez, illetve a nagylemez dalait tartalmazza, emellett négy eddig publikálatlan felvételt. A Tolcsvayék és a Trió-féle nagylemez most először lát napvilágot teljes egészében CD-n.

A testvérpár mellett a Tolcsvay Trióban Balázs Gábor (bőgő, hegedű), a Tolcsvayék és a Trióban Czipó Tibor (basszusgitár), Móricz Mihály (gitár), Németh Oszkár (dob) és Szilvássy Zsolt (basszusgitár) szerepelt, közülük már csak Szilvássy és Móricz él.

A DVD igazi kuriózum, hiszen a Tolcsvay testvérek és formációik valamennyi fennmaradt televíziós anyaga megtalálható rajta az 1968-1973 közötti időszakból. Köztük filmrészletek (Extázis 7-10-ig; Petőfi '73; Szép lányok, ne sírjatok), valamint egy Kelet-Berlinben 1969-ben készült 8 milliméteres felvétel.

A Tolcsvay testvérek - Antológia 1968-1973 hivatalos, dedikálással egybekötött megjelenése június 12-én a budapesti lemezbörzén lesz az ELTE Gömb Aulában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!