Törölte a náci emléktárgyak árverését egy belfasti aukciósház

Kultúra, 2019.03.12

Törölte a náci emléktárgyak árverését egy belfasti aukciósház zsidó vezetők tiltakozása miatt.

A Bloomfield Aukciósház egy étkészletet kínált eladásra, amelynek becsült ára 20 ezer font (7,3 millió forint). Facebook-oldalán "történelmi ritkaságnak" nevezte a tételt, amely egy szvasztikával díszített asztalterítőt, szalvétákat és ezüst étkészletet tartalmaz.

Állítólag Adolf Hitler 50. születésnapjára készült a német birodalmi vasút különleges, személyes vagonja számára.

Amikor megjelent az aukciósház Facebook-posztja, a szervezőket azzal vádolták meg, hogy antiszemitizmusból akarnak nyerészkedni - írja internetes oldalán a The Independent című brit lap.

Heino Schonfeld, az írországi Holocaust Education Trust igazgatója szerint felháborító a készlet értékesítése, ezeket a tárgyakat múzeumban kellene tartani.

"Látva a hirdetést, nagyon felháborodtunk. Egyetértek, hogy történelmi jelentőségűek, de múzeumban lenne a helyük, megfelelő kontextusban és magyarázattal kiegészítve. Olyan környezetben kell kiállítani a készletet, amely megemlékezik az áldozatokról és elmagyarázza, mit szimbolizálnak a tárgyak" - fejtette ki Schonfeld.

Hozzátette: "nem azt mondom, hogy meg kellene semmisíteni, ezek műtárgyak, amelyeket megfelelő módon kell kiállítani". Véleménye szerint az aukció teljes érzéketlenséget mutat a náci terrorrezsim áldozatainak és üldözötteinek érzéseivel szemben.

"Tiltakozunk, és kiemelnénk, hogy az ilyen eljárás számos törvényalkotási rendszerben illegális, például Oroszországban és Franciaországban, olyan fontos országokban, amelyek szenvedtek a náci rezsim alatt. Hasonló reakciót várunk Anglia és Írország kormányától. Nem illegális, de attól még rossz" - írta a Holocaust Education Trust.

"A tárgyakat övező érzékenység fényében úgy döntöttünk, visszavonjuk eladásukat és nem kínáljuk őket többé megvételre a jövőben" - közölte a tételek visszavonása után Craig Bennett, a Bloomfield aukciósház munkatársa.

Náci emléktárgyak eladása az Egyesült Királyságban nem illegális, más európai országokban azonban tiltott, például Németországban, Franciaországban, Oroszországban, Ausztriában és Magyarországon is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!