TV műsor

Történelmi interaktív kalandjáték a Balatoni Múzeumban

Kultúra, 2020.10.28

Megújult fogadótérben és új élményelemmel várják a látogatókat Keszthelyen, a Balatoni Múzeumban, az interaktív kalandjátékban a Festetics család élettörténetét ismerhetik meg a résztvevők.

A szabadulószobában játszódó időutazás a második világháború végnapjaiba repíti vissza játékosokat: egy romos állapotba került kastélyszobában kell megkeresniük a Festetics család elveszett nemesi oklevelét - mondta el Németh Péter megbízott igazgató az MTI-nek.

Hozzáfűzte: a kalandjáték forgatókönyvét történész írta, a negyven négyzetméteres játéktérben korabeli, valósághű környezetet alakítottak ki. A szabadulószobát a múzeum munkatársai játékvezetőként tesztelték, a meghívott diák- és felnőttcsapatok pedig rendkívüli élményről számoltak be.

A játékosoknak nem kell alapismeretekkel rendelkezniük, hiszen logikus gondolkozással, ügyességgel és csapatmunkával meg lehet oldani a furfangos, egymásra épülő feladatokat, így sorra kinyílnak majd az ajtók, ládák, lakatok. Az összeillesztett térképdarabok, talált tárgyak segítségével a játékosok bejuthatnak a könyvtárszobába, ahol olyan tárgyakra - képre, könyvre, szoborra, földgömbre - bukkannak, melyek a játékban kiemelt funkciót kapnak - ismertette a részleteket Németh Péter.

A játékidő 60 perc, a kamerával, mikrofonnal kiépített térben a játékvezetők figyelemmel kísérik a csapatokat, szükség esetén segítséget nyújtanak, de ezt úgy teszik meg, hogy mindenki számára sikerélménnyel fejeződhessen be a játék - fogalmazott Németh Péter.

Kiemelte, hogy a csapatok lépésről lépésre jutnak el a célig, a nemesi oklevél megtalálásáig. Az élményszerű játékban egyre több ismeretet szereznek a Festetics család, valamint a kastély építésének történetéről - jelezte.

Beszámolt arról is, hogy a múzeum honlapja folyamatos fejlesztés alatt áll, az interaktív kalandjátékkal kapcsolatos információkat november másodikától teszik közzé. A szabadulószobába az előzetesen regisztrált játékosok léphetnek be, a középiskolásoktól kezdve egészen az idősebb korosztályig. Minimum két, maximum hét tagból álló csapatok jelentkezését várják, ugyanis a feladványok csapatmunkára épülnek és a feladatmegosztással a játékosok időt nyerhetnek.

A Festetics-örökséget bemutató beruházásra a keszthelyi önkormányzat nyert európai uniós pályázati forrást, melyből mintegy 50 millió forintot a múzeumi infrastruktúra fejlesztésére és a szabadulószoba kialakítására fordítottak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!