Trianon 100 - Online műsorral emlékezik a Magyar Versmondók Egyesülete

Kultúra, 2020.06.03

Online műsorral emlékezik meg a trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulójáról a Magyar Versmondók Egyesülete: az emlékműsort, amelybe az elcsatolt területek minden részéről becsatlakoznak versmondók, az egyesület Facebook-oldalán csütörtökön 16:32-től láthatja a közönség.

Az egyesület szerdai közleménye szerint a műsort megelőzően a Scool-túrával együtt általános iskolásoknak rendhagyó internetes történelem- és irodalomórát tartanak, amely felkerül a legnagyobb közösségi videómegosztó portálra. Ebben Magyarország határain túl élő tanárok, idegenvezetők, diákok is megszólalnak, énekelnek, verset mondanak és üzenetet küldenek többek között Rimaszombat, Sárosoroszi, Déva és Nagyszelmenc iskoláiból.

Mint írják, a Száz év magányban a nemzet című emlékműsorban láthatják a nézők a Kiss Kata Zenekar Magyar vagyok című dalának új klipjét, amelyben a világ legkülönbözőbb részein élő magyarok is bekapcsolódnak a dal éneklésébe. Az elcsatolt területek mindegyikéről hallható és látható lesz egy-egy vers, felnőttektől és gyerekektől vegyesen. Elhangzanak Vörösmarty Mihály, Bálint Ilona, Dsida Jenő, Domonkos István és Kányádi Sándor költeményei, Lutter Imre előadóművész, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke pedig Ady Endre és Csoóri Sándor Trianonhoz kapcsolódó költeményeit idézi meg.

A műsorban - amelynek kezdési időpontja arra emlékeztet, hogy a szerződést budapesti idő szerint 1920. június 4-én 16:32-kor írták alá a versailles-i Nagy Trianon-kastélyban - Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkárának videóüzenete is látható lesz. A műsor József Attila Bús magyar ének című versének idézetével indul majd - áll az összegzésben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!