Tudomány és zene találkozása: Zipernowsky Károlyra és Geyer Stefire emlékeznek

Kultúra, 2017.11.25

Zipernowsky Kornélra, a transzformátor egyik feltalálójára és unokahúgára, Geyer Stefi hegedűművészre emlékeznek november 27-én hétfőn este két budai rendezvényen előadással, kiállítással és koncerttel.

A tudós halálának 75. évfordulója alkalmából a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Dísztermében Jeszenszky Sándor, a Magyar Elektrotechnikai Múzeum nyugalmazott igazgatója tart előadást Zipernowsky Károly munkásságáról, ezt követően Mészáros Csaba, a Zipernowsky Ház alapítója mond beszédet - közölték a szervezők az MTI-vel.

Mint írták, Zipernowsy Károlyhoz, a transzformátor egyik feltalálójához, a magyar elektrotechnikai oktatás megalapítójához a máig működő Magyar Elektrotechnikai Egyesület és az Elektrotechnika folyóirat is kötődik.

A 19-20. század fordulóján csodagyerekként indult hegedűművész, Geyer Stefi életéről Váradi Helga csembaló- és orgonaművész, a Zürichi Zeneművészeti Főiskola munkatársa tart előadást feltáró kutatásai alapján. Zipernowsky Károly unokahúga kora ünnepelt szólistájaként számos zeneszerzőt inspirált művészetével, Bartók Béla, Hubay Jenő, Othmar Schoeck, Willy Burkhard és mások ajánlottak számára szerzeményeket. Az előadást koncert kíséri, amelyen Váradi Helga mellett Mézes Mátyás, a Kassai Filharmonikusok koncertmestere szólaltatja meg a műveket.

Geyer Stefi (1888-1956) hegedűművész, Hubay Jenő iskolájának egyik első jelentős képviselője volt Szigeti József és Vecsey Ferenc mellett. Ünnepelt szólistaként bejárta Európa legtöbb országát és az Egyesült Államokat. 1934-től a Zürichi Konzervatórium koncertszakának hegedűtanára, 1941-ben második férjével, Walter Schulthess zeneszerzővel és koncertszervezővel megalapította a Collegium Musicum Zürich zenekarát, amelynek első koncertmester volt. Saját formációja volt a Geyer Stefi-kvartett is, amelyben első hegedűsként zenélt, 1938-tól 1953-ig pedig a Luzerni Fesztiválzenekar első hegedűszólamának állandó tagja.

Az emlékező program a közeli, Bartók Béla úti Zipernowsky Tudományok és Művészetek Házában folytatódik, ahol két kiállítás is nyílik. Az egyik Életképek címmel Zipernowsky Károly munkásságát mutatja be, a másik Geyer Stefi eddig nem publikált hagyatékából összeállított fotókiállítás.

A tárlat 2018. február 15-ig tekinthető meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!