TV műsor

Új hangszereken szólaltatja meg a klasszikus dallamokat a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Kultúra, 2021.01.22

Öt mesterhegedűvel erősíti a kamarazenekari hangzást  a Liszt Ferenc Kamarazenekar, az új hangszerek a tavaszi koncerteken már hallhatók lesznek.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar tavaly új művészeti stratégiájának részeként célul tűzte ki a zenekar külső és belső megújulását. Ennek egyik eleme a szuverén kamarazenekari hangzás megerősítése volt, amelyhez elengedhetetlen a megfelelő hangszerválasztás. Egyéves keresést követően az év első hónapjában öt, kiváló mesterhegedűre találtak rá, amelyek még magasabb művészeti interpretációt tesznek lehetővé az együttes számára a jövőben - közölte a zenekar pénteken az MTI-vel.

A zenekar által megszerzett hegedűk egy-egy készítő nevéhez fűzhetők: a 18. században aktív olasz származású Landolfi, a párizsi központú Leclerc, a 19. századi olasz Santagiuliana, a német Mönnig és a 20. század elején tevékenykedő Spiegel János kézművesmunkáiról van szó. A mesterhangszerek jó vagy kiváló állapotúak, azonnal játszhatók.

"Minden hangszernek külön egyénisége van. A legnagyobb nehézséget az okozza, hogy megtaláljuk hozzá azt a játékost, aki a hangszert a maga különleges hangzásával szolgálni képes, valamint megtalálja a zenész a hangszerben a saját hangját" - idézi a közlemény Várdai István, a zenekar művészeti igazgatója szavait. Idén márciusban Ilya Gringolts hegedűművésszel, áprilisban Fejérvári Zoltán zongoraművésszel, májusban Juliane Banse német szopránénekessel lép színpadra az együttes.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!