Új lemezt készített Iggy Pop

Kultúra, 2019.07.18

Stúdióalbumot készített Iggy Pop. A 72 éves amerikai rockénekes, aki július 24-én a Budapest Parkban ad koncertet, három év szünet után rukkol ki új lemezanyaggal: a Free szeptember 6-án jelenik meg.

Legutóbbi, Post Pop Depression című albumán Josh Homme, a Queens of the Stone Age frontembere működött közre. A korong Grammy-jelölést kapott a legjobb zenei album kategóriában és Iggy eddigi legmagasabb helyezését hozta az amerikai és a brit eladási listákon - közölték a szervezők az MTI-vel.

"Az új albumon más szerzők mondandóját tolmácsolom, én csak a hangomat kölcsönzöm gondolataiknak. A Post Pop Depression turnéján sikerült megszabadulnom az egész addigi életemet és karrieremet beárnyékoló krónikus önbizalomhiánytól és bizonytalanságtól. Mégis üresnek és kimerültnek éreztem magam, hátat akartam fordítani mindennek és továbbállni. A Free úgy született, hogy csak hagytam a dolgokat megtörténni" - idézte a közlemény az énekest.

Az új anyag címadó dalát csütörtökön tette közzé a Universal Music.

James Newell Osterberg Jr., azaz Iggy Pop dobosként kezdte karrierjét különféle gimis bandákban, majd 1968-ban alakult meg a punk egyik alappilléreként számon tartott Stooges, amely a hatvanas évek végén és a hetvenes évek elején három kultikus lemezt (The Stooges, Fun House, Raw Power) jelentetett meg.

1974-től szólókarrierjére koncentrált, ebben barátja, David Bowie volt segítségére. Fontos lemezei közé tartozott a Lust For Life (1977), a The Idiot (1977), a New Values (1979), a Zombie Birdhouse (1982), a Blah Blah Blah (1986) és a Brick by Brick (1990).

Iggy Pop olyan zenei újító, aki számos generáció számára volt képes definiálni a punk műfaját. A minden idők egyik legdinamikusabb, legszuggesztívebb színpadi jelenlétéről ismert Iggy Pop ugyanúgy formálta a hetvenes évek punkzenéjét, ahogy a kilencvenes évek grunge színterét.

A magyar fővárosban 25 év után ad újra önálló koncertet: 1994-ben a Petőfi Csarnokban lépett fel. Az azóta eltelt időben kétszer is szerepelt a Sziget fesztiválon (1996-ban és 2002-ben), 2012-ben pedig a soproni VOLT Fesztiválon játszott zenekarával, a Stoogesszal.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!