Új magyar ékszerrekord a BÁV-nál

Kultúra, 2018.05.16

Megdőlt a magyarországi aukción valaha legdrágábban eladott ékszer rekordja, egy nagyméretű briliánsokkal ékített nyakéket és egy gyűrűt összesen 32,4 millió forintért adtak el a BÁV május 15-i 72. Művészeti aukciójának első napján - közölte az MTI-vel a BÁV szerdán.

A BÁV közleménye szerint az aukción először egy fehérarany, úgynevezett csüngő fazonú, 4,24 karátos brillel és egy háromszög formára csiszolt, 0,74 karátos, illetve további 19 kisebb briliánssal ékített nyakéket árvereztek el. Mint írják, a magyar piacon igazi ritkaságnak számító, nagy karátszámú ékszer 6,5 millió forintos kikiáltási árának két és félszereséért, 16,8 millió forintért kelt el.

A rekordleütés után az aukción egy 4,08 karátos modern csiszolású, további 10 apró briliánssal ékített art deco gyűrűt, amelyre szintén 6,5 millió forinttól lehetett licitálni, végül több mint kétszeres áron, 15,6 millió forintért adtak el.

A közlemény szerint eddig Magyarországon a legdrágábban elárverezett ékszer egy masnialakú Cartier-melltű volt, amelyet 14 éve szintén a BÁV egyik árverésén értékesítettek csaknem 12 millió forintért. Az art deco ékszert platinaalapon 142 darab briliáns és 67 darab zafír ékítette. Az ékszer 3 millió forintról indult, és végül a kikiáltási árát megnégyszerezve talált gazdára.

A közlemény szerint a BÁV keddi árverésén a Fope olasz luxusékszermárka egy nyakéke 1,2 millió forintért, Priya Singh indiai ékszertervező alkotása pedig 1,56 millió forintért kelt el. Az ismertető szerint a színes drágakövek között hosszú ideig legnépszerűbbnek számító zafíros ékszerek mellett idén a smaragd, az akvamarin és az egyik legkülönlegesebb drágakő, a gyöngy diadalmaskodott. Ez utóbbi kategóriában a legtöbben egy háromsoros, egyedi tervezésű, 23 karátos akvamarinnal és további briliánsokkal ékített gyöngy karkötőre licitáltak, amely végül 2,88 millió forintért talált gazdára.

Az ékszerek mellett ezüsttárgyakra is lehetett licitálni, amelyek közül a Zichy család egykori tűzaranyozott ezüst levesestálja kelt el a legmagasabb áron, 4,8 millió forintért - olvasható a BÁV közleményében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!