Új szolgáltató felületet készített a Mikes Kelemen programhoz az OSZK

Kultúra, 2020.06.05

Megújult, a felhasználói igényekhez jól alkalmazkodó, adatbázis alapú szolgáltató felületen igényelhetnek kiadványokat a Mikes Kelemen program hazai és a határon túli közgyűjteményi partnerei az Országos Széchényi Könyvtártól (OSZK).

A tengerentúlon élő magyarok közül sokan még mindig fontosnak tartják, hogy magyar vonatkozású írott örökségük ne vesszen el. Észak- és Dél-Amerika, valamint Ausztrália magyarok lakta közösségeinek kérésére a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága a Mikes Kelemen program keretében szervezte meg az adományok Magyarországra szállítását, és felkérte az Országos Széchényi Könyvtárat és a Magyar Nemzeti Levéltárat, hogy gondoskodjon a felajánlások hasznosításáról - idézte fel az MTI-nek eljuttatott közleményében az OSZK.

A 2014-ben indult programnak köszönhetően eddig csaknem harminc szállítmány mintegy 260 köbméternyi dokumentumát vették át a nemzeti könyvtár munkatársai. Nagyrészt könyvek, periodikaszámok, de több ezer aprónyomtatvány, hangfelvételek, kéziratok és fotók érkeztek, amelyeket egy erre a célra elkülönített raktárban kezelnek.

Az OSZK beszámolója szerint a Mikes Kelemen programban hazatért dokumentumok várakozáson felül jelentős része, mintegy 8 százaléka hasznosul a saját állományukban. A fennmaradó rész által a nemzeti könyvtár könyvadományok formájában segíti a határon túli magyar oktatást és a kultúra megőrzését.

A felhalmozott dokumentumállomány kiajánlása 2016 áprilisában kezdődött meg - emlékeztet a közlemény, amely szerint a beérkező adományok mennyisége messze meghaladta az előzetes várakozásokat, így a szétosztandó dokumentummennyiség a nemzeti könyvtár jelenlegi gyakorlatához képest újfajta megoldások kidolgozását tette szükségessé.

Az OSZK munkatársai a napokban indították el azt a megújult, a felhasználói igényekhez jól alkalmazkodó, adatbázis alapú szolgáltató felületet, amelyen a közgyűjteményi partnerek kiadványokat igényelhetnek.

A fejlesztések két irányra összpontosítottak: minél több információval gazdagítani a felajánlott tételeket, megkönnyítve ezzel a gyarapító könyvtárosok döntését a megrendelés leadásában, másrészt nagyobb hangsúlyt kapott a megrendelés folyamatának átláthatóbbá és gördülékenyebbé tétele, ami az OSZK munkatársainak hatékonyabb munkavégzését segíti.

A szolgáltatás kapcsán a nemzeti könyvtárral a 2016-os indulás óta mintegy 180 könyvtár lépett kapcsolatba. Ezek közül 30 határon túli, amelyek között megtalálhatók egyetemi könyvtárak, tudományos gyűjtemények, települési közkönyvtárak és iskolai könyvtárak egyaránt.

Az eddig elért eredményekre visszatekintve az Országos Széchényi Könyvtár blogsorozatot is indít - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!