Új tagokat választottak a Széchenyi Akadémia szakosztályaiba

Kultúra, 2018.11.28

Új tagokat választott szakosztályaiba a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) által alapított Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia éves, rendes közgyűlésén - tájékoztatta az MTA az MTI-t.

A Széchenyi Akadémia éves közgyűlésén hétfőn az irodalmi osztály rendes tagjává választották Bari Károlyt, szenior tagjává Szakonyi Károlyt, tiszteleti tagjává pedig Bruck Edithet - áll az MTA szerdai közleményében.

Az építőművészeti osztály tagja lett Nagy Iván (rendes tag), Lázár Antal (szenior tag) és Ján Stempel (tiszteleti tag).

A képző- és iparművészeti osztály új tagjai: Erdélyi Dániel (rendes tag), Nemes Judit (szenior tag), Sárváry Katalin (szenior tag), Zoltán Mária Flóra (szenior tag).

A mozgókép-és színházművészeti osztály tagja lett Alföldi Róbert (rendes tag) és Szász János (rendes tag).

A zenei alkotóművészeti osztály tiszteleti tagnak Heinz Holligert választotta.

A közgyűlésen a tagság szavazott az újonnan bevezetett címzetes tagsági formáról és első tagjairól is. A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia új tagsági formát hozott létre a szellemi élet olyan kiemelkedő személyiségeinek, akik nem, vagy nem elsősorban alkotóművészek, ezért az alapszabály értelmében nem lehetnek rendes vagy tisztelet tagok. (A tiszteleti tagok nem magyar állampolgárságú alkotóművészek.)

A 1992-ben alapított Széchenyi Akadémia az MTA önálló társult testülete, amelynek az a feladata, hogy megjelenítse az irodalmi és művészeti élet sokszínűségében megvalósuló egységét. Működése azt a gondolatot testesíti meg, hogy a művész szellemi szabadsága és a művészi alkotómunka függetlensége sérthetetlen érték. A címzetes tagság szimbolikus jelentésének részeként a művészetek és tudományok összetartozását is kifejezné.

Az idei közgyűlésen címzetes tagnak Ferge Zsuzsát, Földényi F. Lászlót, Kenedi Jánost, Kornai Jánost, Szelényi Ivánt és Vekerdy Tamást választotta meg a közgyűlés.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!