Új könyvtári oktatási központot adtak át Budapesten

Kultúra, 2017.12.08

Új oktatási központot és projektirodát adtak át a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) Közraktár utcai épületében pénteken Budapesten.

Schanda Tamás János európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár elmondta: a beruházás a 2 milliárd forintos keretből működő Múzeumi és Könyvtári Fejlesztések Mindenkinek elnevezésű kiemelt projekt keretében valósult meg, amelynek céljai között szerepel a hátrányos helyzetű fiatalok hozzáférésének megkönnyítése a könyvtári és közgyűjteményi szolgáltatásokhoz.

A következő három évben a projekt részeként egy-egy milliárd forintot fordítanak fejlesztésekre a múzeumi és könyvtári területeken, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum és a FSZEK koordinálásával. A Közraktár utcai 268 négyzetméteres komplexum fog helyet adni azoknak a korszerű ismereteket közvetítő szakmai továbbképzéseknek, amelyeken 440 könyvtáros és közgyűjteményi dolgozó fog részt venni a következő időszakban - fűzte hozzá az államtitkár.

Bagdy Gábor pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes kiemelte: Budapest a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárnak és más, hasonlóan régi és stabilan működő kulturális intézményeknek is köszönheti, hogy a legélhetőbb városok világranglistáján az 57. helyről a 36. helyre lépett elő az utóbbi hét évben.

Fodor Péter, a FSZEK főigazgatója kiemelte, hogy megkezdte működését az országos könyvtári szaktanácsadói hálózat megyénként 2-2 fővel, akik részt fognak venni a projekt keretében kialakított új módszertani ismeretek terjesztésében és a tervezett 90 mintaprogram megvalósításában.

Hozzáfűzte azt is: 2002 és 2017 között 12 új könyvtár indult Budapesten a FSZEK hálózatában, ebből négy az elmúlt hét évben. 2018 végén várhatóan kinyit a Nagykörúton, a Petőfi híd pesti hídfőjénél épülő új könyvtár is.

Az eseményen felszólalt Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója is, aki szerint a korszerű módszertani ismeretek átadásához a szakmai tudás mellett megfelelő infrastruktúra is szükséges, ezt nyújtja a Közraktár utcai új oktatási központ.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!