TV műsor

Új korszak hírnökei címmel ad a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara koncertet a Müpában

Kultúra, 2018.03.13

Kedden mutatja be Új korszak hírnökei című koncertjét a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara a Müpában - hangzott el az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

Több mint 100 zenész közreműködésével, egy grandiózus koncerten adja elő a zenekar Bartók Béla Kossuth-szimfóniáját, emellett az est repertoárja tartalmazza a szerzőre nagy hatást gyakorló Richard Strauss Hősi élet című darabját és Debussy Pelléas és Melisande című alkotásának egyes jeleneteit - mondta el Kovács Géza, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek ügyvezetője.

Bartók Béla 22 évesen komponálta a Kossuth-szimfóniát, melyet a magyaros, verbunkos kompozíció jellemez, de már fellelhetők benne azok az érzelmek, amelyeket Richard Strauss Hősi élet alkotása ébresztett a magyar zeneszerzőben - magyarázta Igric György, a Magyar Rádió Zenei Együttesek művészeti vezetője.

A koncert a 20. század elejét idézi, amikor minden zeneszerző, köztük Bartók is új utakat keresett. A zeneszerzők érezték, hogy tovább kell lépni a romantikán, ezért is kapta az Új korszak hírnökei címet az előadás - tette hozzá a művészeti vezető.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!