Újabb fenyegetett ritkasággal, madagaszkári récékkel gyarapodott a debreceni állatkert

Kultúra, 2022.12.01

Madagaszkári récepárral gyarapodott a debreceni állatkert: a veszélyeztetett állatok a zürichi állatkertből az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EAZA EEP) keretében érkeztek a Nagyerdőbe - közölte az állatkert igazgatója az MTI-vel csütörtökön.

Nagy Gergely Sándor azt írta, hogy ez a természetes élőhelyén veszélyeztetettnek számító faj világszerte mindössze 24 állatkertben látható, hazai intézményben pedig most először találkozhat vele a nagyközönség.

A tavaly tavasszal kikelt gácsér és tojó már megtekinthető több másik récefaj társaságában, tavasszal pedig birtokba veszik majd a buja vízparti növényzettel és költőodúkkal rendelkező récés tavat - jelezte.

A közlemény szerint a szigetország keleti részén endemikus madagaszkári récét (Anas melleri) a mindkét nemre jellemző foltos barna tollazata és fényes zöld szárnytükre miatt sokáig a közönséges tőkésréce-tojók egy sötétebb színváltozatának hitték, pedig viselkedéstana és genetikája alapján fejlődése viszonylag régen elválhatott rokonaiétól.

A párok a párzási időszakban erősen territoriálisak a legtöbb közeli rokonfajjal ellentétben, és a fiókák önállóvá válásáig maradnak együtt.

Az élőhelyéül szolgáló mocsarak és tóvidékek drámai pusztulása miatt a faj mára kihalás szélére került, védelmét pedig egészen a közelmúltig nagyban hátráltatta téves rendszertani besorolása: 1994-ben még mérsékelten fenyegetett, 2000-ben azonban már veszélyeztetett besorolást kapott a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!