Újabb mesedarabot mutatnak be a Békéscsabai Jókai Színházban

Kultúra, 2022.11.28

Alig két héttel az Ördögölő Józsiás premierje után újabb zenés mesedarab, az orosz népmese alapján írt Hagymácska bemutatójára készül a Békéscsabai Jókai Színház. A mesemusicalt Bozsó József rendezésében december 5-én láthatja a közönség.

Egy csodálatos, már-már romhányis sorokat tartalmazó mesedarabot varázsolt a színpadra Bozsó József, a zenét Kocsák Tibor komponálta - mondta az olvasópróbán Seregi Zoltán színházigazgató.

Hozzátette, a darabot a Veszprémi Petőfi Színházban mutatták be eredetileg, onnan érkeznek a díszletek, a jelmezek és a kellékek nagy része is. "A spórolást tehát elkezdtük" - jelezte.

Bozsó József rendező - aki a darabban Hagymapót alakítja - egy orosz népmese alapján alkotta meg a színpadi dramaturgiát, a verses nyelvezetet. Elmondta, nem akart lebutított történetet írni. "A gyerekek pontosan értik a történet konfliktusait, a zöldségek közti viszonyokat, amelyek azonosak az emberek közti kapcsolatokkal; még a viszonylag nehéz, verses nyelvezetet is. Így közben észrevétlenül lehet őket tanítani: csiszolni a zenei érzéküket, emelni a lelki minőséget" - fogalmazott.

A darab fő üzenete szerinte az, hogy mindig mindennek van megoldása. "Mindig ki tudunk jönni a gödörből. Valakihez mindig lehet fordulni: a barátokhoz, a törvényhez, vagy végső soron a jóistenhez".

A jelmezeket és a díszletet Libor Katalin tervezte, aki elmondta, a színpad szélén két lépcsősor lesz, amelyek külön-külön, egyszerre és egymással ellentétesen is tudnak forogni; és az elmozdulásokból jön létre a mese számos helyszíne. "A jelenetek filmszerűen váltják egymást, a színpadkép is gyorsan, látványosan változik". A darab végére pedig a lépcsők "kitárulnak", és megjelenik a jóságos Paradicső úrnő palotájának udvara - tette hozzá.

A jelmezek színesek, a karaktereknek megfelelően zöldségeket formáznak.

A Hagymácska mesemusicalben egy olyan képzeletbeli világba csöppenünk, ahol mindent a zöldségek és a gyümölcsök uralnak. Hagymácska Hagymapó jogaiért harcol, miután Tormagasságos uraság és félelmetes uborka hadserege megpróbálja elnyomni őt. A harcban nincs egyedül, több barátja, így Retek Rita, Körte hegedűművész és Tökficsúrfi is megjelenik a történetben, hogy a legkülönfélébb csínytevésekkel és tréfákkal törjenek borsot a rettegett nagyúr orra alá.

A mesemusicalben Szász Borisz, Király M. Alexandra, Nagy Róbert, Csonka Dóra, Besztercey Attila, Puskás Dániel, Nádra Kitti és Kiss Viktória, továbbá a békéscsabai Színitanház harmadéves hallgatói szerepelnek.

Bár a békéscsabai közgyűlés döntése értelmében a színház december 20-tól 2023. március 31-ig zárva lesz - csak a próbák és a munkavégzés engedélyezett az épületben -, addig Seregi Zoltán ígérete szerint valamennyi bérletes előadást megtartják a Hagymácskából.

Ahogyan a november 23-án bemutatott, a Tamási Áron mű alapján készült Ördögölő Józsiásból is lemegy az összes tervezett előadás a kényszerszünetig - húzta alá Seregi Zoltán.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!