Vadászati világkiállítás - Reneszánsz vadászrajzok a Szépművészeti Múzeumban

Kultúra, 2021.09.24

Augustin Hirschvogel 16. századi német rajzművész és üvegablakfestő ötvenhárom lapot számláló, vadászati témájú rajzsorozatából nyílik kiállítás Vadászat a reneszánsz idején címmel szombattól a Szépművészeti Múzeumban, az "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás alkalmából.

Vadászati világkiállítás - Reneszánsz vadászrajzok a Szépművészeti Múzeumban A vadászat a reneszánsz korban nem számított "úri passziónak": széles néprétegek gyakorolták, persze szegényebbek és gazdagabbak más-más vadakat elejtve - mondta el a kiállítás pénteki sajtóbemutatóján Vígh Annamária, a Szépművészeti Múzeum főigazgató-helyettese.

Augustin Hirshvogel rajzsorozata pontosan dokumentálja a korabeli vadászat módozatait, bemutatva a kor fegyvereit, ruházatát, állatvilágát és társadalmát is, így nem csupán a vadászat rajongói számára lehet érdekes - hangsúlyozta.

Bodnár Szilvia, a kiállítás kurátora hozzátette: a sorozat a Hirschvogel család üvegablakfestő műhelye számára készült. A rajzok alapján megvalósult üvegablakok közül több is fennmaradt, ezek közül nyolcat - reprodukció formájában - a tárlat is bemutat.

Augustin Hirschvogel a virágkorát élő Nürnbergbe született 1503-ban, Albrecht Dürer kortársaként - idézte fel a kurátor, hozzátéve: Dürer hatása a fiatalabb Hirschvogel művészetében egyértelműen megfigyelhető.

Nürnberg városa 1525-ben tért át a protestantizmusra, ekkortól nem érkeztek megrendelések nagy méretű templomi üvegablakokra, a Hirschvogel-műhely ezért a kisebb, világi témájú munkákra állt át, ezek ugyanis rendkívül népszerűek maradtak.

A kiállított rajzok a korszak legváltozatosabb vadászatábrázolásai; szarvasok, vadkanok, medvék, farkasok, rókák, nyulak, mókusok, foglyok és énekesmadarak elejtését vagy befogását ábrázolják, míg bizonyos lapok témája a solymászat vagy a halászat. A teljes, ötvenhárom darabos sorozatot most láthatja először a közönség - jegyezte meg a kurátor.

Bodnár Szilvia hozzátette: a család legtehetségesebb tagjaként számon tartott Augustin Hirschvogeltől összesen mintegy száz rajz maradt fenn, a kiállítás tehát a grafikai életmű jelentős részét bemutatja.

A most látható rajzokat Paulus Praun nürnbergi gyűjtő vásárolta meg a 16. század végén, majd két évszázaddal később II. Esterházy Miklós gyűjteményébe kerültek, amely 1871-től a Szépművészeti Múzeum anyagát gazdagítja - idézte fel a kurátor.

A Vadászat a reneszánsz idején című kiállítás 2022. január 9-ig látható a Szépművészeti Múzeum Michelangelo-termében.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Vadászati világkiállítás - Reneszánsz vadászrajzok a Szépművészeti Múzeumban Vadászati világkiállítás - Reneszánsz vadászrajzok a Szépművészeti Múzeumban Vadászati világkiállítás - Reneszánsz vadászrajzok a Szépművészeti Múzeumban
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!