TV műsor

Vajda János-operát mutatnak be az Eiffel Műhelyházban

Kultúra, 2020.10.24

Vajda János A képzelt beteg, avagy őfelsége komédiása című operáját mutatja be a Magyar Állami Operaház október 30-án Budapesten, az Eiffel Műhelyházban.

A Bánffy Miklós teremben bemutatkozó mű már-már kamaraopera. Mindössze nyolc szereplőt és viszonylag kicsi, szinte mozarti zenekart vonultat fel. Szabó Máté rendezése, Cseh Renátó díszletei, Füzér Anni jelmezei és Bodor Johanna koreográfiája igazi operai csemegét ígérnek. A mű címében is megjelenő kettős szerepet, vagyis Argant és Moliere-t Hábetler András kelti életre, partnerei a színpadon Wiedemann Bernadett, Horti Lilla, Hanczár György, Bátori Éva, Rácz István és Biri Gergely lesznek - közölte az Opera az MTI-vel.

A keretjátékban feltűnő XIV. Lajos prózai szerepét a rendező felkérésére Ókovács Szilveszter alakítja. A Magyar Állami Operaház Zenekarát Kovács János vezényli.

Mint a közleményben kiemelik, A Francia Múzsa Szezonja című tematikus évad nem telhet el az egyik legjelentősebb francia színműíró, Moliere életművének érintése nélkül. Utolsó vígjátékából Vajda János zeneszerző írt új operát, Bulgakov Moliere-ről szóló darabjából is kölcsönözve elemeket.

A képzelt beteg, avagy őfelsége komédiása a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál részeként, de annak időtartamán kívül, október 30-án látható először az Eiffel Műhelyházban, majd még további egy alkalommal, október 31-én szerepel az Opera idei évadának repertoárján.

A Mario és a varázsló (1988), a Leonce és Léna (1999), valamint a Karnyóné (2007) után A képzelt beteg, avagy őfelsége komédiása Vajda János (1949) Erkel- és Kossuth-díjas zeneszerző negyedik operája, amelyet az Opera mutat be.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!