Változatos programokkal készülnek az adventi időszakra Békéscsabán

Kultúra, 2022.11.22

Gazdag térinstallációval és változatos ünnepi programokkal készülnek az adventi időszakra Békéscsaba főterén - hangzott el kedden a helyszínen sajtótájékoztatón.

Lenkefi Zoltán, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház igazgatója, a térinstalláció tervezője elmondta, Egyed Zoltánnal, a Jókai Színház díszlettervezőjével közösen év elején kezdték el a koncepció kidolgozását. "Gömbökben és félkörökben gondolkodva alkottuk meg az elemeket, amelyek az összefogásról, a szeretet összeéréséről szólnak. Nagy szükség van most erre a világban" - fogalmazott.

A békéscsabai főtér közepét már kedden is egy nagy, egy helyi lakos által felajánlott, feldíszített fenyőfa uralta, amelyet egy kupola vesz körül. A nagy fát annyi kisfenyő veszi körül, ahány óvoda van a békési megyeszékhelyen, azokat majd az oktatási intézmények díszítik fel.

A téren lesz két rénszarvasszán; egy ingyenesen használható, klasszikus körhinta; egy korábbi, díjnyertes betlehem; báránykarám; egy hatalmas világító maci; és készül egy a várost és a jellegzetes épületeit szimbolizáló, körbeforgó installáció is. A gyerekeket egy óriás kültéri puzzle és a Mikulás háza is várja majd - mondta.

A Városháza kapuját két ólomkatona őrzi majd, az ablakokban esténként felgyulladnak az adventi kalendárium fényei; a hangszórókból csütörtöktől vasárnapig szól az ünnepi zene - vette át a szót Varga Tamás (Hajrá Békéscsaba Egyesület) alpolgármester.

A színpadon minden vasárnap előadásokat tartanak. Most hétvégén a Tündérkert Óvoda óvodásai adnak műsort, kihirdetik a városi gyermekrajzverseny eredményeit; a Garagulya gólyalábasok Magyar karácsony című műsorukkal lépnek fel.

December 4-én a Csabagyöngye Kulturális Központ szervezésében Mikulásfesztivál lesz: fellépnek a Csabai Színitanház növendékei, Joós Tamás koncertezik. December 11-én a bábszínház ad elő egy árnyjátékot Adventi hangulat címmel; az utolsó adventi hétvégén pedig a Békéscsabai Jókai Színház verses-zenés műsora következik.

Faházakban helyi kézművesek és szolgáltatók kínálják áruikat, lesz adománypont, könyvvásár és könyvcsere a Békés Megyei Könyvtár és a Munkácsy Mihály Múzeum közreműködésével.

A bábszínházban december 17-én Napkeletre nézzetek címmel lesz betlehemes játék is.

Varga Tamás elmondta, hogy energiatakarékossági okok miatt a városrészekben nem lesz idén ünnepi díszkivilágítás, de a közgyűlés november elején döntött arról, hogy a főtéren engedélyezik azt. "Így remélhetőleg sikerül az ünnepi készülődéshez megfelelő hangulatot teremteni a csabaiaknak" - fogalmazott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!