Vasárnap nyílik a Vásárhelyi Őszi Tárlat

Kultúra, 2022.10.05

Száznyolcvan művész több mint kétszáz alkotása látható a 68. Vásárhelyi Őszi Tárlaton, amelyet vasárnap nyitnak meg az Alföldi Galériában.

Miklós Péter, a kortárs magyar képzőművészetet reprezentáló kiállítást szervező Tornyai János Múzeum főigazgatója az MTI-nek elmondta, a tárlatot egyaránt jellemzi a sokszínűség és a nyitottság. Sokszínű tematikailag, hiszen megszokott módon festmények, táblaképek adják a bemutatott anyag gerincét, de plasztikák, grafikai művek épp úgy láthatók majd az Alföldi Galériában, mint vegyes, kísérletező technikával készült alkotások. Nyitott a tárlat a korosztályok előtt is: a nemzetközileg elismert művészek, Keserü Ilona, Fehér László, Galambos Tamás, Földi Péter éppúgy beadtak műveket a kiállításra, mint a pályájukat kezdő, friss diplomás vagy még tanulmányaikat folytató fiatalok. Az alkotások a geometrikus absztrakciótól, a hagyományos táj- vagy térábrázoláson át az újító irányzatokig széles skálát lefednek.

Az elmúlt években megfigyelhető, hogy egyre nagyobbakká válnak a festmények, táblaképek, monumentalitásra törekszenek, főként a fiatal alkotók - közölte a muzeológus.

Az alkotások reflektálnak korunk válságaira: megjelenik a munkákban a háború, a járvány témája, végső soron az atomizálódás, az elmagányosodás kérdése. A festményeken, plasztikákon feltűnnek eltorzult, deformált emberi alakok, de szép számmal szerepelnek a művek között a klasszikus ábrázoló realizmus hagyományait követő képek is - tudatta a főigazgató.

A kiállítás vasárnapi megnyitóján mintegy húsz elismerést adnak át, ezek közül a legfontosabb a Tornyai-plakett. Az idei tárlaton résztvevő korábbi fődíjasok közül választotta ki a zsűri az életműdíjast. A következő képzőművész generáció támogatására alapította Hódmezővásárhely városa és a Magyar Művészeti Akadémia közösen a Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíjat, amely szintén gazdára talál a megnyitón.

Hagyomány, hogy az előző tárlat fődíjasa és a Rudnay-ösztöndíjas önálló kiállítással mutatkozik be a Tornyai-múzeumban, hogy a közönség megismerhesse, milyen életpályát díjazott a zsűri, illetve az ösztöndíjas év alatt milyen alkotások születtek. Idén Kotormán Norbert és Kotormán Ábel szobrászművészek alkotásaival találkozhatnak a látogatók.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!