Végh András-kiállítás nyílt a Pesti Vigadóban

Kultúra, 2020.09.23

Az elmúlt 12 év alkotásai láthatók Végh András új kiállításán, amely a festőművész 80. születésnapja alkalmából nyílt a Pesti Vigadóban - közölte a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) az MTI-vel szerdán.

Nagy, szabad lélegzetű vásznak és kisebb, visszafogottabb hangvételű képek is láthatóak a kiállított alkotások között, amelyek esszenciái, gondolati összegzései Végh András eddigi munkásságának - írja a közlemény.

Végh András 1940-ben született Tolnán, édesapja Végh János festőművész, rajztanár volt. A budapesti Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban érettségizett. 1967-ben fejezte be tanulmányait a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, mestere Kmetty János és Bernáth Aurél volt. 1987 és 2004 között művésztanár volt a budapesti Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában. Az 1970-es évek óta kiállító művész. Magyarország mellett több alkalommal állított ki külföldön is, tanulmányi utakat folytatott Olaszországban, Hollandiában és Franciaországban.

Festészetét meghatározza az önállósodás évtizedének, a 60-as évek festőisége, a valósághű és az elvont együttes jelenléte. Végh András a természetelvűség és az absztrakció közti senkiföldjére építette munkásságát. A valóságközeli elemek nála az absztrakt expresszionizmus részévé válnak - fogalmaz a közlemény.

Művei számos magyarországi és külföldi kiállításon szerepeltek az elmúlt évtizedekben. Alkotásai megtalálhatóak a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményében, a salzburgi városi gyűjteményben és a stuttgarti Magyar Intézetben is.

A kiállítást november 18-ig lehet látogatni a Vigadó Galériában. Október 17-én Végh András tart alkotói tárlatvezetést az érdeklődőknek. A kiállítás kurátora M. Novák András képzőművész, az MMA rendes tagja.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!