Verdi és Wagner művek a Zuglói Filharmónia Stephanus-bérletének nyitókoncertjén

Kultúra, 2019.11.16

A Zuglói Filharmónia Stephanus-bérletének első, vasárnapi hangversenyén Verdi Quattro pezzi sacri és Wagner A Walkür című darabja III. felvonásának zárójelenetét hallhatja  a közönség a Müpában.

Verdi műve, a Quattro pezzi sacri (Négy szent darab) érdekes keretbe foglalja a zeneszerző egész munkásságát, az alkotás ugyanis első jelentősebb művének, a pályáját indító Messa di Gloriának mintegy megfelelőjeként is értelmezhető. A darab valójában különböző időpontban keletkezett művek laza sorozata, melyek közül három liturgikus szövegre íródott (Ave Maria, Stabat Mater, Te Deum), egy pedig Dante Isteni színjátékának paradicsomi részletéből vett idézetre készült (Laudi alla Vergine Maria) - olvasható az esemény kommunikációjával foglalkozó cég közleményében.

Mint írják, A Walkür egy opera-tetralógia második, gyakran önállóan is előadott darabja. A Nibelung gyűrűje ciklus szövegkönyvét is a komponista írta, témáját a germán mondavilág halandó és természetfeletti alakjainak szövevényes történeteiből meríti. A koncerten elhangzó részlet az opera harmadik felvonásának vége: Wotan búcsúja és a Tűzvarázs című jelenet.

A koncerten Brünnhilde Szutrély Katalin, Wotan Perencz Béla lesz, szólót táncol Szigethy Norbert, a rendező pedig Losonczi Anita. A vasárnap esti koncertet Záborszky Kálmán vezényli a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!