Verdi Requiemjét adják elő a Nemzeti Filharmonikusok a Müpában

Kultúra, 2021.10.23

Verdi Requiemjét adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar október 28-án Giacomo Sagripanti vezényletével a budapesti Müpában.

Az esten közreműködik Bakonyi Anikó szoprán, Szántó Andrea alt, Fekete Attila tenor, Cser Krisztián basszus, a Nemzeti Énekkar (karigazgató Somos Csaba) és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar - közölte az együttes az MTI-vel.

Giuseppe Verdi (1813-1901), akit az utókor elsősorban operaszerzőként tart számon, csak ritkán hagyta el a zenés színpad műfaját. E különleges kirándulásainak egyike a Requiem, amelynek megírásához két szomorú aktualitás adott ösztönzést: Rossini halála 1868-ban, majd az olasz nemzeti költő, Alessandro Manzoni távozása 1873-ban.

Rossini elhunytát követőn egy ideig úgy látszott, több olasz zeneszerző együttműködése eredményeként születhet meg egy közös opus, amelynek Verdi Libera me tételét írta meg. Ez a terv meghiúsult, és végül Manzoni halála adta meg a zeneszerzőnek a döntő impulzust, hogy a Requiemet - immár teljes mértékben saját műveként - megalkossa. Az ősbemutató 1874. május 22-én, Manzoni halálának első évfordulóján zajlott le a milanói San Marco-székesegyházban, a szerző vezényletével. A Requiem fő jellegzetessége és hatásának záloga az erős drámaiság és az operai dallamosság.

Giacomo Sagripanti itáliai dirigens a 2009-es Giuseppe Patané Karmesterverseny győztese. Bécstől Londonig a legfontosabb operaházak állandó vendége, az Opera Awards alapítvány 2016-ban "az év legjobb fiatal karmestere" díjjal jutalmazta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!