Virtuális kiállítás nyílik az Országos Idegennyelvű Könyvtár honlapján

Kultúra, 2020.06.12

Virtuális fotókiállítás nyílik az Országos Idegennyelvű Könyvtár (OIK) honlapján, a június 19. és július 31. között elérhető anyag középpontjában egy kínai nemzeti kisebbség, a sibék kultúrájának egy jellegzetes alapvonása áll - tudatta az Országos Idegennyelvű Könyvtár (OIK) pénteken az MTI-vel.

Sárközi Ildikó Gyöngyvér etnológus, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézet tudományos munkatársának Létből létbe - Halottak és ősök a kínai sibék emlékezetében című fotókiállításának témája a halottakról és az ősökről őrzött tudás ünnep- és mindennapokat meghatározó jelentősége.

Mint írják, a kínai világ hatalmas térségre terjed ki, és ezen a földrajzi egységen belül a különböző etnikumok távolról sem alkotnak homogén egységet. A kínai nyelvű és kínai kultúrát képviselő han kínaiak mellett további 55, eltérő nyelveket beszélő és eltérő hagyományokkal rendelkező népcsoport él, közéjük tartoznak a sibék is.

Az eredetileg Északkelet-Kínában élő, a mandzsu Qing-dinasztia Nyolczászlós hadseregében szolgáló sibék egy csoportját 1764-ben telepítették át Északnyugat-Kínába, a mai Hszingcsiang-Ujgur Autonóm Terület vidékére, hogy ott határvédő feladatokat lássanak el.

A kommüniké kiemeli, hogy a Kínában nagy nyugatra telepítésként ismert esemény következtében a sibék két nagy, északkeleten és északnyugaton élő csoportja közti szakadék ma már szinte áthidalhatatlan, nyelvüket és szokásaik jelentős részét csak az áttelepített hszingcsinagi sibék őrizték meg. Kultúrájuk egy olyan alapvonása, ami hídként szolgál a két csoport között, a halottakról és az ősökről őrzött tudás kiemelkedő jelentősége, ami a vallásos rítusokon túl a sibék mindennapjait is áthatja.

Az online kiállítás bemutatásában közreműködnek többek között Bagi Judit, az MTA Könyvtár és Információs Központ Keleti Gyűjteményének munkatársa, Nagy Zoltán, a PTE Néprajz - Kulturális Antropológia Tanszék tanszékvezetője és Somfai Kara Dávid, a BTK Néprajztudományi Intézet tudományos főmunkatársa. A kiállítás a Magyar Tudományos Akadémia Prémium posztdoktori kutatói program keretében készült. A kiállítás tervező grafikusa Fejős Hanga, a MOME hallgatója - áll az összegzésben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!