Virtuális térben játszódó krimi készül NFI-támogatással

Kultúra, 2022.07.18

Hét televízió és streaming szolgáltatásra készülő film gyártásának támogatásáról döntött a Nemzeti Filmintézet (NFI) - közölte a szervezet hétfőn az MTI-vel.

A filmintézet 2020 januárja óta nyújt támogatást a televíziós és streaming bemutatásra készülő alkotásokra pályázati úton. A Döntőbizottság ezúttal három televíziófilm és két animációs alkotás, valamint egy kisjátékfilm és egy dokumentumfilm gyártására szavazott meg támogatást - tudatták.

A tájékoztatás az NFI 150 millió forint támogatásával elkészülő Kontrollcsoport című filmalkotás a Magyarországon korábban még nem alkalmazott, innovatív, úgynevezett screenlife formátumban készül, vagyis a cselekmény a virtuális térben bontakozik ki, rendezője a FOMO - Megosztod, és uralkodsz című film forgatókönyvét és az első Sziget-filmet, a Free Entry-t is jegyző Kerékgyártó Yvonne.

A történet szerint egy gyógyszergyártó cég kifejleszti az okoseszközt, amely végleg legyőzheti a szenvedélybetegségeket. A tesztelés közben azonban végzetes tragédia történik, a tesztalany édesapja pedig a felelős nyomába ered.

A közlemény felidézi, hogy egész estés film készül a kétszeres Kossuth-díjas és Prima Primissima-díjas Kaláka együttesről. Az alkotásban a több mint fél évszázada muzsikáló együttes közösségteremtő erejét és a magyarság kulturális életében betöltött, meghatározó szerepét mutatják be az alkotók, Pigniczky Réka és Gellér-Varga Zsuzsanna.

Én könnyel festek címmel dokumentumfilm készül Baska Balázs rendezésében a Munkácsy Mihály-díjas festőművész és tervezőgrafikus Rényi Katalinról. Novák Tamás kisjátékfilmje, Az özvegy című film Brusznyainé Honti Ilona történetét dolgozza fel, akinek férjét 1958-ban igazságtalanul végezték ki Veszprém megye bosszúálló vezetőjének, Pap Jánosnak a közbenjárására.

Nagy Anikó Mária 1968 - Egy szerelem rekonstrukciója című tévéfilmje két fiatal történetét meséli el, akiket 1968-as találkozásukat és szerelembe esésüket követően a diktatúra titkosszolgálata elszakít egymástól.

A közlemény szerint nyolc epizódból álló folytatás készül a Cigánymesék című animációs sorozathoz Balajthy László és Tóth-Pócs Roland rendezésében. A 2014-ben debütált, nagy sikerű sorozat célja a cigányság színes meséinek, kultúrtörténeti és néprajzi hagyományainak bemutatása.

Lucaszék címmel animációs rövidfilmet rendez a díjnyertes Hortobágyi darumese és a Ne bánts, Apa! című filmek alkotója, Lugosi István. A téli boszorkányűző népszokásra utaló címet viselő rövidfilm a magyar babonák világáról és a háború borzalmairól szól - áll az összegzésben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!