EU-csúcs - Zelenszkij további fegyvertámogatást kért a tagállamok vezetőitől

Orosz-ukrán háború, 2022.12.15

Ukrajnának modernebb fegyverekre, harckocsikra, több utánpótlásra van szüksége, továbbá az uniós tagállamok támogatásának ki kell terjednie a lég- és rakétavédelemi rendszerekre is - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, az Európai Tanács Brüsszelben zajló csúcstalálkozójára eljuttatott beszédében csütörtökön.

Zelenszkij beszédében arra kérte az Európai Unió huszonhét tagországának vezetőit: fontolják meg, mit tehetnek még az ukrán légvédelmi rendszerek fejlesztése érdekében. Ugyanis - mint mondta - Ukrajna légvédelme biztonsági garanciát nyújt egész Európának.

"Az unió támogatása nem lehet kevesebb, mint az elmúlt hat hónapban volt. Ez rendkívül fontos az ukrán szabadság és Európa értékeinek védelme szempontjából" - mondta az ukrán elnök, majd hozzátette: az uniós támogatás életek millióinak közvetlen megmentését szolgálja.

Közölte: az eddigi uniós támogatásoknak köszönhetően "Ukrajna és egész Európa megerősödött, Kijev hatékony válaszokat talált minden Európa-ellenes kihívásra".

Szavai szerint a következő hat hónap sok tekintetben meghatározó lesz az Oroszországgal vívott háborúban. A következő időszakban Oroszország "energiaterrorját" annak minden formájában el kell hárítani - mondta. Az energiaellátást érintő bármilyen orosz zsarolásra, a létfontosságú ukrajnai infrastruktúra, köztük a gázvezetékek elleni támadásra, a gáz- és az olajpiac vagy az atomenergia-szektor destabilizálására tett kísérletekre egész Európának határozott választ kell adnia - jelentette ki.

Ezzel összefüggésben Zelenszkij rendkívül hasznosnak nevezte a teljes orosz energiaexport árplafonjának bevezetését, és arra kérte a tanácskozó uniós vezetőket, állapodjanak meg az Oroszországból származó olaj, az olajszármazékok és a gáz ársapkájában. Az árplafon bevezetése meg fogja fosztani a "terrorista államot" attól a lehetőségtől, hogy a háborút a globális piac rovására finanszírozza - mondta.

Az ukrán elnök végezetül arra kérte az uniós állam-, illetve kormányfőket, hogy továbbra is tegyenek meg mindent Ukrajna energiaellátásának fenntartása érdekében, hogy a háborúban álló ország átvészelje a telet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!