Ukrajnai háború - Az EU 100 millió euróval segíti a megrongálódott iskolák helyreállítását

Orosz-ukrán háború, 2022.12.16

Az Európai Unió 100 millió eurós (mintegy 40 milliárd forint) támogatási csomagot különített el az Oroszország Ukrajna elleni háborújában megrongálódott iskolák újjáépítésére - közölte az Európai Bizottság pénteken.

A támogatás részben az EU humanitárius partnerein keresztül, részben az ukrán kormánynak nyújtott költségvetési támogatás formájában fog eljutni Ukrajnába.

A humanitárius segély kisebb és közepes javításokra összpontosít, beleértve az ablakok, tetők, ajtók, szennyvízelvezetési és fűtési létesítmények javítását, valamint tantermi berendezések biztosítását. Az Európai Bizottság emellett az egész EU-ra kiterjedő szolidaritási kampányt indított iskolabuszok adományozására vonatkozóan, a járműveket az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül juttatják el Ukrajnába. Eddig mintegy 240 busz indult útnak az EU-ból és tagállamaiból - tájékoztattak.

A közlemény Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét idézi, aki azt mondta: az EU legfontosabb célja, hogy az ukrán gyermekek a lehető leghamarabb újra iskolába járhassanak. Az EU ezért a háborúban megrongált és lerombolt iskolák újjáépítését támogatja és iskolabuszokat szállít Ukrajnába, hogy a gyerekek valóban a lehető legjobb körülmények között utazhassanak iskolába és tanulhassanak. Ukrajna jövője azzal kezdődik, hogy gyermekei visszatérnek az iskolákba - tette hozzá a bizottsági elnök.

Az orosz légicsapások eddig több mint 2800 oktatási intézményt rongáltak meg vagy semmisítettek meg, legkevesebb 5,7 millió iskoláskorú gyermek nem tud iskolába járni Ukrajnában - közölte az Európai Bizottság.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!