Ukrajnai háború - Bekérették egy Twitter-üzenet miatt az orosz nagykövetet Párizsban

Orosz-ukrán háború, 2022.04.07

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter csütörtökön ismét berendelte hivatalába Oroszország párizsi nagykövetét, egy, az ukrajnai Bucsában a civil lakosság ellen elkövetett atrocitásokkal kapcsolatos Twitter-üzenet miatt.

"Oroszország franciaországi nagykövetsége kommunikációjának provokációja és illetlensége után a bucsai atrocitásokról, úgy döntöttem, hogy berendelem ma reggel a külügyminisztériumba (Alekszej Meskov) orosz nagykövetet" - írta a Twitteren a francia diplomácia vezetője.

A nagykövetség "forgatási helyszín" címmel tett közzé, majd visszavont egy bejegyzést, fotó kíséretében, amelyen újságírók csoportja látható feltételezhetően az egyik bucsai utcán, azt sugallva, hogy a civilek lemészárlása a kijevi városban ténylegesen nem történt meg, hanem megrendezett jelenet volt.

Irina Venediktova ukrán főügyész szerint 410 polgári áldozat olyan Kijev környéki kisvárosokból származik, köztük Bucsából, amelyeket az elmúlt napokban az ukrán csapatok visszafoglaltak az orosz erőktől.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerdai sajtótájékoztatóján azt hangoztatta, hogy Bucsa ügyében a Nyugat azért talált ki szerinte "hamis forgatókönyvet", hogy ezzel indokolja az Oroszország ellen bevezetett újabb szankciós csomagot, beleértve az orosz diplomaták tömeges kiutasítását és az orosz-ukrán tárgyalások megakasztását, amelyeken, mint mondta, Kijevnél "kezdtek megmutatkozni a realista megközelítés első jelei". Zaharova szerint egyetlen civilt sem bántottak, amíg a város orosz ellenőrzés alatt állt.

A párizsi orosz nagykövetet március 25-én már berendelte a francia külügyminiszter, mert a nagykövetség olyan karikatúrákat tett közzé a Twitter-oldalán, amelyen az európaiak az amerikai nagybácsi ülepét nyalják.

Más európai országokhoz hasonlóan Franciaország hétfőn bejelentette, hogy 35 olyan orosz diplomatát kiutasít, akinek "a tevékenysége ellentétes a francia érdekekkel".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!