Ukrajnai háború - Belga hírportál: Belgiumban a menekülteknek hónapokat kell várniuk a tartózkodási engedélyre

Orosz-ukrán háború, 2022.04.15

A Belgiumba érkező ukrán menekültek többek között tartózkodási engedélyre, megélhetési támogatásra és orvosi ellátásra jogosultak, azonban a hosszadalmas bürokratikus eljárások megnehezítik a beilleszkedési folyamatot - írta a The BrusselsTimes belga hírportál pénteken.

A hírportál a VRT televízió riportjára hivatkozva azt írta, hogy az Oroszország által indított háború elől menekülő ukránokat befogadó családok arra panaszkodtak, a hatóságok "rendkívül lassan kezelik" a menekültdossziékat, ami pénzügyileg hátrányos helyzetbe hozza a kérelmezőket.

Egy Vaszil nevű ukrán menekült azt nyilatkozta a tévéműsornak, hogy akár 3 hónapig is eltarthat, hogy megkapják a szükséges dokumentumokat. Hozzátette, hogy a fővárosban, Brüsszelben, ő és partnere már szembesült a szigorú belga bürokráciával és a kerületi hivatalnokok "packázásaival", de más településeken sokkal rosszabb a helyzet.

Véleménye szerint igen nehéz a helyzete azon ukrán menekülteknek, akik a flamand régióban fekvő Antwerpenbe érkeznek.
"Egy, a családjával Antwerpenben tartózkodó menekült június elejére kapott időpontot a bevándorlási hivataltól, egészen addig nem kap anyagi segítséget, nem vállalhat munkát, nem nyithat bankszámlát. Világos, hogy olyan feltételeket akarnak teremteni, hogy az embereknek elegük legyen, és elhagyják az országot vagy a várost" - tette hozzá.

Antwerpen közigazgatásának az elmúlt hetekben mintegy 3000 ukrán menekült aktáját kellett feldolgoznia, ami különösen nehéz feladatnak bizonyult - írta a Dutchnews. A VRT műsorában megszólaltatott menekült családok megkérdőjelezték a városvezetés felkészültségét a menekültek befogadására.

Az állításokra reagálva Bart De Wever, Antwerpen polgármestere elismerte, hogy voltak adminisztratív problémák, de hangsúlyozta, hogy "3000 menekültet nem könnyű kezelni". Visszautasította azt a kritikát, hogy a város nincs felkészülve, és ehelyett a "káoszért" a szövetségi kormányt tette felelőssé, amely szerinte minden terhet a városokra és községekre hárított. Hozzátette azonban, hogy a következő napokban "a legsürgetőbb problémákat megoldják", és minden érintettel felveszik a kapcsolatot, hogy digitálisan küldjék el dokumentumaikat a hatóságoknak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!