Ukrajnai háború - Borrell: az EU több mint 1 millió eurót biztosít Ukrajna aknamentesítésére

Orosz-ukrán háború, 2022.12.01

Az Európai Unió (EU) több mint 1 millió eurót biztosít az Oroszország által megtámadt Ukrajna aknamentesítésére - jelentette be Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője csütörtökön a lengyelországi Lódzban.

Borrell ezt az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) külügyminiszteri tanácsának kétnapos lódzi ülése előtt közölte. Újságírókkal mondta el : azért jött az EBESZ ülésére, hogy "részt vegyen az Ukrajna elleni orosz agresszió elítélésében". Úgy látja: a támadás "mind a nemzetközi jog, mind az EBESZ szabályainak megsértését jelenti... Oroszország háborút hozott Európába".

Új biztonsági rendet kell építeni Európában, mivel "az eddigit Oroszország teljesen lerombolta" - mondta Borrell. Szükségesnek nevezte azok felelősségre vonását, akik kiváltották a háborút. Az EU már szorosan együttműködik az ukrán ügyészséggel az Ukrajnában elkövetett bűncselekményekre vonatkozó bizonyítékok összegyűjtése érdekében - erősítette meg a főképviselő.

Ukrajna háború utáni újjáépítéséről szólva Borrell felidézte: az EU eddig közel 20 milliárd eurót fagyasztott be az orosz oligarchák és a moszkvai vezetést támogató személyek vagyonából, és "ellenőrzés alatt tart" mintegy 300 milliárd eurót is az Orosz Központi Bank eszközeiből.

"Ezt az összeget Ukrajna újjáépítésére kell felhasználni" - jelentette ki, hozzátéve: meg kell vizsgálni a befagyasztott orosz vagyon átadásának lehetőségét Ukrajna újjáépítésére, az ügyről Lódzban az EBESZ-országok külügyminisztereivel fog egyeztetni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!