Ukrajnai háború - Csehország adományozó konferenciát szervezne Ukrajna számára

Orosz-ukrán háború, 2022.04.12

Csehország, amely júliusban fél évre átveszi az Európai Unió Tanácsának soros elnökségi tisztségét, azt tervezi, hogy egy nemzetközi adományozói konferenciát szervez az orosz támadás alatt álló Ukrajna támogatására - jelentette be Jan Lipavsky cseh külügyminiszter kedden a Prága melletti Stirínben öt közép-európai külügyminiszter találkozója után.

Csehország - fejtette ki továbbá Jan Lipavsky - szeretné azt is elérni, hogy európai uniós elnöksége alatt előrehaladást érjenek el az oroszországi kőolajimport korlátozásának kérdésében. A cél az, hogy a lehető legalacsonyabbra csökkentsék Vlagyimir Putyin orosz elnök rendszerének bevételeit az EU-val folytatott kereskedelemből - jegyezte meg.

A stíríni találkozón a házigazdán kívül Szijjártó Péter magyar, Ivan Korcok szlovák, Alexander Schallenberg osztrák, valamint Anze Logar szlovén külügyminiszter vett részt.

Lipavsky szerint a külügyminiszterek elsősorban az ukrajnai háborúról, valamint Csehország közelgő európai uniós elnökségének prioritásairól folytattak megbeszélést. A miniszter megjegyezte: az orosz-ukrán háború következtében módosítani kellett az eredetileg tervezett cseh elképzeléseket, prioritásokat is, így a következő félév programja még alakulófélben van.

Szijjártó Péter a találkozó utáni sajtóértekezleten megismételte azt a magyar álláspontot, miszerint Magyarország nem szállít fegyvert Ukrajnának, és nem engedélyezi a fegyverszállításokat sem Ukrajna irányába az ország területén keresztül.

"A magyarok az országgyűlési választáson rekordnagyságú támogatást adtak a kormánypártoknak, amivel egyértelműen kinyilvánították azon akaratukat, hogy Magyarország maradjon ki az orosz-ukrán háborúból" - nyilatkozott a magyar diplomácia vezetője a találkozó után az MTI-nek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!