Ukrajnai háború - Életfogytiglanra ítélte az ukrán bíróság a háborús bűnnel vádolt orosz katonát

Orosz-ukrán háború, 2022.05.23

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte hétfőn egy kijevi bíróság azt az orosz katonát, aki beismerte, hogy az Ukrajna ellen indított orosz háborúban agyonlőtt egy civil lakost az északkelet-ukrajnai Szumi megyében - jelentette az ukrán sajtó.

A háborús bűnként tárgyalt gyilkosság perében a bíróság elfogadta az orosz katona, Vagyim Sisimarin elleni bizonyítékokat, és arra a következtetésre jutott, hogy a gyilkosságot előre megfontolt szándékkal követte el - idézte az ítéletet az Ukrajinszka Pravda hírportál. A bíróság egyben elutasította a védelem azon érveit, hogy a katona parancsot követett. Álláspontja szerint ugyanis olyan katona utasította Sisimarint a tette elkövetésére, aki nem volt a felettese, és már maga a civil lelövésére vonatkozó parancs is bűncselekménynek számít.

A bíróság ezenfelül nem tartotta őszintének a vádlott megbánást mutató vallomását.

Sisimarint mindezek alapján bűnösnek találták a háborús törvények és szokások megsértésében. Ez a bűncselekmény nemzetközi, ezért különösen súlyosnak minősül - jegyezte meg a hírportál.

Vagyim Sisimarin az első orosz katona, akit Ukrajnában bíróság elé állítottak háborús bűntett elkövetésének vádjával.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy május 4-én az Ukrán Biztonság Szolgálat (SZBU) közzétette Sisimarin videóra vett vallomását, amelyben az orosz katona beismerte, hogy megölt egy fegyvertelen civilt. A vádlott február 28-án a Szumi megyei Csupahivka községben látott egy férfit kerékpárt tolva sétálni az út szélén, és közben telefonon beszélni. Több célzott lövést adott le a 62 éves áldozat fejére egy Kalasnyikov gépkarabélyból. A férfi a helyszínen életét vesztette, mindössze néhány tíz méterre az otthonától - idézett korábban az UNIAN hírügynökség a vádiratból. A híradások szerint Sisimarinnal egy autóban még két orosz katona tartózkodott, és ők adtak utasítást a férfi lelövésére, mert attól tartottak, hogy értesíti helyzetükről az ukrán fegyveres erőket. A hírportál korábban azt írta, hogy Ukrajna a másik két orosz katonát fogolycsere keretében ukrán katonákra cserélte ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!