Ukrajnai háború - FSZB: ukrán szolgálatban álló terroristákkal végeztek a Kaukázusban

Orosz-ukrán háború, 2022.12.28

Az orosz hatóságok Kabard- és Balkárföldön két fegyveressel végeztek, akik az ukrán szakszolgálatok utasítására terrortámadásra készültek Csegem városában - közölte szerdán az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

Az FSZB szerint a két büntetett előéletű orosz állampolgár azt tervezte, hogy a merénylet végrehajtását követően Ukrajnába távozik, hogy ott részt vegyen az orosz fegyveres erők elleni harcban. A két férfit hétfőn Nalcsik külvárosában lőtték le, amikor az őrizetbe vételükre irányuló kísérlet során ellenállást tanúsítottak. A helyszínen egy AK-74-es gépkarabélyt, egy PM pisztolyt és egy 2 kilogramm TNT-vel egyenértékű rögtönzött robbanószerkezetet találtak. A tájékoztatás értelmében mindketten egy terrorista hálózat tagjai voltak, amely 2021-ig működött a kabard-balkárföldi 3. számú büntetőtelepen.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők harci cselekmények következtében a Harkiv megyei Kupjanszk irányában több mint harminc katonát, három páncélozott harcjárművet és két egyéb járművet, Liman irányában több mint 170 ukrán katonát, két páncélozott személyszállító járművet és négy kisteherautót, Donyeck térségében több mint nyolcvan katonát, egy harckocsit, négy páncélozott harcjárművet és öt egyéb járművet, a donyecki régió déli részén pedig több mint 70 katonát és "zsoldost", öt páncélozott harcjárművet és két kisteherautót veszítettek.

Az orosz rakéta- és tüzérségi erők öt ukrán vezetési pontra, 72 tüzérségi egységre, valamint 97 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást, megsemmisítve egy fegyver- és hadfelszerelés-raktárt, két amerikai gyártmányú M777-es és egy német FH-70-es tarackot, három Grad sorozatvetőt, három Mszta-B önjáró tarackot, valamint egy D-20-as és egy D-30-as löveget.

Az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 352 repülőgépet, 192 helikoptert, 2734 drónt, 399 légvédelmi rakétarendszert, 7282 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 950 sorozatvetőt, 3737 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 7792 speciális katonai járművet semmisítettek meg. Az adatokat más forrás nem erősítette meg.

Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett közigazgatási főtanácsának tagja a TASZSZ állami hírügynökségnek nyilatkozva azt állította, hogy 2022-ben több mint tízezer lengyel vett részt az ukrán fegyveres erők oldalán a harci cselekményekben. Korábban Andrej Marocsko, a luhanszki "népi milícia" sajtótisztje azt mondta, hogy több mint 30 országból származó külföldi "zsoldos" harcol a fronton ukrán oldalon.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről, köztük Donyeckből jelentettek szerdán ukrán tüzérségi támadást. Jaszinuvatában egy óvodát ért találat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!