Ukrajnai háború - Karácsonyi fegyvernyugvásra hívott fel Kirill orosz pátriárka

Orosz-ukrán háború, 2023.01.05

Január 6-án déltől január 7-én a nap végéig tartó fegyvernyugvásra hívta fel az ukrajnai konfliktusban részt vevő valamennyi felet a küszöbönálló ortodox karácsony alkalmából Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája.

Felhívását csütörtökön az orosz ortodox egyház honlapján tették közzé.

A pátriárka a fegyvernyugvásra és a karácsonyi tűzszünetre annak érdekében szólított fel, hogy az ortodoxok részt vehessenek a templomokban megtartandó liturgián.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtöki hadijelentést ismertetve azt mondta, Donyeck környékén az orosz hadsereg sikeres offenzívával legyőzte az ukrán 110. gépesített lövész- és 79. ejtőernyős rohamdandár egységeit, megsemmisítve mintegy hatvan katonát, négy gyalogsági harcjárművet és öt egyéb járművet. A tábornok szerint az ukrán fegyveres erők vesztesége Kupjanszk irányában mintegy harminc katona, egy harckocsi, két páncélozott harcjármű és három jármű, Liman irányában több mint negyven katona, két páncélozott személyszállító és három kisteherautó, a donyecki régió déli részén pedig több mint negyven katona, három páncélozott harcjármű és két kisteherautó volt.

Az orosz harcászati repülőgépek, valamint a rakéta- és tüzérségi erők 57 tüzérségi egységre, valamint 84 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást, megsemmisítve egyebek között két tüzérségi lőszerraktárt, a Sejk Manszur zászlóalj több mint 55 "szélsőségesét", hat páncélos és egyéb járművet, egy Grad és két Vilha sorozatvetőt, egy 2C1 Gvozgyika önjáró tarackot, két 2C3 Akacija önjáró löveget, három D-20-as és két D-30-as ágyút, egy amerikai gyártmányú M777-es tarackot, egy ugyancsak amerikai gyártmányú AN/TPQ-37-es ellentűzradart.

Az orosz légierő lelőtt egy ukrán Szu-24-es repülőgépet a légvédelem pedig egy Szu-25-ös repülőgépet, 21 drónt, öt amerikai gyártmányú HIMARS-lövedéket, négy ugyancsak amerikai HARM radarelhárító rakétát.

Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán hadsereg a háború kezdete óta 359 repülőgépet, 199 helikoptert, 2834 drónt, 399 légvédelmi rakétarendszert, 7422 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 971 sorozatvetőt, 3781 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 7937 speciális katonai járművet veszített. Az adatokat más forrás nem erősítette meg.

Az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről, köztük Donyeckből jelentettek csütörtökön ukrán tüzérségi támadást a helyi hatóságok. A Zaporizzsja megyei Vaszilivkában hatra emelkedett a szerdai ukrán csapás halottjainak és 37-re a sebesültjeinek száma.

Andrej Bajevszkij a donyecki "népi milícia" alezredese, regionális parlamenti képviselő a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva azt állította, hogy nyugati országok különleges egységeinek "leszerelt" katonái zsoldosoknak álcázva érkeznek Ukrajnába. Bajevszkij szerint a terepen szabotázs- és felderítő akciókra jól felkészült és összehangolt csoportok tevékenykednek.

Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner zsoldoscsoport vezetője csütörtökön újságíróknak kijelentette, hogy kegyelmet kapott a szervezethez csatlakozott elítéltek első, mintegy kéttucatnyi tagot számláló csoportja, miután teljesítette hathónapos harci szerződését a "különleges hadműveletben". Prigozsin szerint a volt rabok a szolgálat alatt fizetést kaptak, bár kevesebbet, mint a többi önkéntes, a sebesülteknek pedig kártérítést fizettek ki.

Mint mondta, a társadalomnak, amely esélyt adott nekik, hálásnak kell lennie nekik, amiért a nemzeti érdekekért harcolnak. Közölte, hogy a kegyelem után a volt elítéltek visszatérhetnek a Wagnerhez, mint rendes önkéntesek és sokan ezt is tervezik közülük.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!