Ukrajnai háború - Kreml: az orosz kivonulás követelése megnehezíti a tárgyalást Moszkva és Washington között

Orosz-ukrán háború, 2022.12.02

Megnehezíti a tárgyalási alap keresését az a körülmény, hogy Joe Biden amerikai elnök az orosz hadsereg kivonását nevezte meg a Moszkvával Ukrajnáról folytatandó tárgyalások feltételeként - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken újságíróknak.

"Úgy véli (Biden), hogy ez (Oroszország kivonulása) a demonstrációja annak, hogy Putyin kész tárgyalni. (.) Az Egyesült Államok nem ismeri el az új területet az Oroszországi Föderáció részeként, és ez természetesen megnehezíti a közös megbeszélések talajának megtalálását" - mondta Peszkov.

"Mindamellett Putyin elnök nyitott volt, ma is az, és a jövőben is nyitott marad a kapcsolatfelvételre, a tárgyalásokra. Természetesen érdekeink elérésének legkívánatosabb módja a békés, diplomáciai eszközökkel való megvalósítás" - tette hozzá.

A Kreml szóvivője emlékeztetett, hogy orosz elnök megpróbált tárgyalásokat kezdeményezni az Egyesült Államokkal, a NATO-val és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettel (EBESZ), ám, tette hozzá, "a kezdeményezés nem talált viszonzásra".

Biden csütörtökön, az Emmanuel Macron francia elnökkel közösen tartott washingtoni sajtóértekezletén azt hangoztatta, hogy a közeljövőben nem tervez megbeszélést Putyinnal, ám mégis hajlandó lenne erre, ha az orosz államfő "érdeklődést mutatna" a háború befejezése iránt.

Az állami finanszírozású Összoroszországi Közvélemény-kutató Központ (VCIOM) pénteken közzétett adatai szerint az oroszok 78,1 százaléka bízik Putyin elnökben, 74,1 százalékuk pedig helyeslően vélekedik a teljesítményéről. A mobiltelefonos felmérést november 21-27. között végezték el egy 1600 fős, véletlenszerűen kiválasztott felnőtt mintán.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!