Ukrajnai háború - Luxemburg kiutasított egy orosz diplomatát

Orosz-ukrán háború, 2022.04.06

A luxembourgi kormány úgy döntött, nemkívánatos személynek nyilvánítja a luxembourgi orosz nagykövetség egyik diplomatáját, akinek tevékenysége ellentétes Luxemburg biztonsági érdekeivel - közölte Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter szerdán.

A Luxembourg Times nevű, angol nyelvű hírportál tájékoztatása szerint az érintett diplomatának 15 napon belül el kell hagynia a nagyhercegség területét.

"A luxemburgi kormány szolidaritást vállal az EU-tagállamok túlnyomó többségével, amelyek szintén hasonló lépéseket tettek" - fogalmazott Asselborn.

A külügyminiszter közölte: a döntést hosszas megfontolás után hozták meg, válaszlépéseként ugyanis Moszkva várhatóan szintén kiutasít majd egy luxemburgi diplomatát. Minden ilyen megtorló intézkedés a diplomáciai csatornák bezárásához vezet - figyelmeztetett a luxemburgi diplomácia vezetője.

A hírportál emlékeztett: Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök közvetlenül Ukrajna orosz megszállását megelőzően - és azóta is - a diplomáciai csatornák nyitva tartását szorgalmazta. Az orosz invázió kezdete után két telefonbeszélgetést folytatott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, kérve a feszültség csökkentését, és közvetlen tárgyalásokat sürgetett az orosz és az ukrán elnök között.

Hétfőn Németország 40, Franciaország 35 orosz diplomata kiutasítását rendelte el, majd mások mellett Olaszország, Dánia, Észtország, Svédország és Spanyolország is hasonló intézkedést hozott. Az Európai Unió kedden jelentette be, hogy Oroszország EU-hoz akkreditált állandó képviseletének 19 tagját nemkívánatos személynek nyilvánította diplomáciai státuszukkal ellentétes tevékenységük miatt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!