Ukrajnai háború - Majdnem 300 ezer ukrán menekült kapott speciális tartózkodási vízumot Csehországban

Orosz-ukrán háború, 2022.04.19

Mintegy 296 ezer ukrán menekült kapott eddig speciális tartózkodási vízumot Csehországban - közölte kedden a cseh belügyminisztérium a Twitteren. Vít Rakusan belügyminiszter nyilatkozata szerint jelenleg mintegy 310-320 ezer ukrán menekült - többségében nő és gyermek - tartózkodik Csehországban.

Az orosz agresszió elől menekülő ukránokat a speciális vízum egyéves csehországi tartózkodásra jogosítja fel. Ennek alapján munkát vállalhatnak, hozzájuthatnak a cseh egészségbiztosítók szolgáltatásaihoz, a különféle állami szociális segélyekhez és gyermekeik iskolába járhatnak.

Az oktatásügyi tárca kimutatása szerint április közepéig az óvodákba és az általános iskolákba mintegy 26 500 ukrajnai gyermek iratkozott be, jelentős részük a számukra megnyílt különleges ukrán osztályokba, ahol a tanítás a lehetőségek szerint az anyanyelvükön folyik. Petr Gazdík, oktatásügyi miniszter a közszolgálati televízióban azt nyilatkozta, hogy a cseh állami óvodarendszer mintegy 12 900, míg az általános iskolai hálózat mintegy 150 500 ukrán gyermeket tud befogadni.

A cseh kormány a múlt héten különleges programtervezetet fogadott el, amelyben meghatározta az ukrán menekültek csehországi helyzetének megoldására irányuló legfőbb feladatokat. Ezek teljesítésére az állami költségvetésből mintegy 54 milliárd koronát (847,8 milliárd forintot) különítenek el. A kormány arra számít, hogy a kiadások egy részét az Európai Unió megtéríti Csehországnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!